пʼятниця, 30 червня 2023 12:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Доплати та відпустки військовим: Зеленський підписав закон

Доплати та відпустки військовим: Зеленський підписав закон
Під час воєнного стану військовим (зокрема курсантам та строковикам) гарантуватиметься відпустка тривалістю 30 днів. Фото: t.me/marshalvdv

Президент Володимир Зеленський підписав 30 червня законопроєкт, який передбачає відпустки військовим, а також виплати строковикам і курсантам, доплати обмежено придатним та пораненим воїнам.

Про це у п'ятницю повідомив нардеп Олексій Гончаренко, який виступає другим автором документу. Закон значно збільшить виплати пораненим: з 600-800 грн до понад 20 тис. грн.

Під час воєнного стану військовим (зокрема курсантам та строковикам) гарантуватиметься відпустка тривалістю 30 днів, а також додатково 10 днів оплачуваної відпустки за сімейними обставинами чи з інших поважних причин.

Законопроєкт також гарантує, що мобілізовані громадяни України, які раніше не проходили службу, мають обов'язково пройти курс базового військового вишколу та підготовку за військово-обліковою спеціальністю тривалістю не менше одного місяця.

Пораненим військовим, які визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження, перші два місяці платитимуть за останньою займаною посадою, з третього місяця по 20 100 грн на місяць у порядку, встановленому Кабміном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії в липні: кому чекати підвищення виплат

Щомісячна винагорода в розмірі 100 тис. грн передбачена для тяжко поранених на лікуванні, полонених та зниклих безвісти.

Іншим категоріям військових передбачені такі виплати:

– додаткова винагорода в розмірі 6 тис. грн для строковиків пропорційно часу проходження військової служби;

– щомісячна винагорода 2350 грн курсантам військових ВНЗ;

– інструкторам – не менше 15 тис. грн.

Верховна Рада 28 червня ухвалила в другому читанні й цілому законопроєкт про доплати військовим під час воєнного стану. Він має виправити закон про повернення виплат у 30 тис. грн. "За" проголосували 311 депутатів.

Головне положення законопроєкту залишається без змін – щомісячна додаткова винагорода військовослужбовцям від 30 тис. до 100 тис. грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом міністрів (тобто як зараз).

Зараз ви читаєте новину «Доплати та відпустки військовим: Зеленський підписав закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі