субота, 01 липня 2023 07:30

Пенсії в липні: кому чекати підвищення виплат

Пенсії в липні: кому чекати підвищення виплат
Деяким категоріям пенсіонерів перерахунок проведуть лише з 1 липня. Фото: pixabay.com

У березні та квітні в Україні провели масштабний перерахунок пенсій. Водночас підвищення виплат після індексації пенсій з 1 березня торкнулося не усіх, а лише деяких категорій громадян.

Іншим категоріям пенсіонерів перерахунок проведуть із 1 липня, пише видання "На пенсії".

"Йдеться про науковців, державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування. Розмір їхніх пенсійних виплат був заморожений в межах реформи, метою якої було зрівняти високі пенсії зі звичайними. Звичайні пенсії за віком регулярно перераховували. А пенсіонерам, які отримували спецпенсії, надали можливість за бажанням перейти на звичайні пенсії за віком", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк оновив курс валют в останній день місяця

Липневій індексації підлягають виплати, призначені до 31 грудня 2022 року. Розмір підвищення в середньому становитиме 19,7%, але для кожного отримувача сума буде різною.

"Підвищення пенсії залежить від рівня початкової суми: чим вища пенсія, то більшим буде підвищення. Тому державні службовці та вчені отримають різну кінцеву суму після індексації", – заявила директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

Верховна Рада 28 червня ухвалила в другому читанні й цілому законопроєкт про доплати військовим під час воєнного стану. Він має виправити закон про повернення виплат у 30 тис. грн. "За" проголосували 311 депутатів.

Головне положення законопроєкту залишається без змін – щомісячна додаткова винагорода військовослужбовцям від 30 тис. до 100 тис. грн пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань в порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабінетом міністрів (тобто як зараз).

Значно збільшуються виплати пораненим. Якщо сьогодні це 600-800 грн, то після ухвалення закону поранені бійці, зараховані у розпорядження командира, отримуватимуть понад 20 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії в липні: кому чекати підвищення виплат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі