вівторок, 30 жовтня 2018 19:49

Чого очікувати від справи Фірташа: прогноз експерта

Чого очікувати від справи Фірташа: прогноз експерта
Вироку у справі олігарха Дмитра Фірташа може не бути. Фото: Фокус.ua

Справа українського олігарха Дмитра Фірташа може залишитись без вироку. Про це Gazeta.ua розказав політолог Тарас Загородній.

"Такі справи можуть тягнутись роками і часто закінчуються нічим. Навіть якщо ухвалять рішення, то можуть зробити це за рік. За цей час Фірташ поїде в Іспанію. Обвинувачують його ще за справами 2004-го року. У проваджень може вийти строк давності.

Фірташ потрапив під роздачу США, бо мав стосунок до російського газу і "Газпрому". Тоді розбирались, кого фінансують росіяни. Але обвинувачують його в ухиленні від податків та дачі хабара. На дії США міг вплинути і інтерес Фірташа до металу титану. Для Сполучених штатів - це стратегічна речовина, використовують його у ракетобудуванні, літакобудуванні. Фірташ має завод "Титан" в Криму, контролює родовища в Україні. Він міг намагатись побудувати великий титановий холдинг, це не сподобатись США".

Бізнес та вплив Фірташа залишаться навіть після його екстрадиції.

"Фірташ має вплив на українську політику. Тому зустрічався із Порошенком перед виборами президента. Після екстрадиції його компаньйони нікуди не дінуться. "Інтер" залишиться на місці, навіть якщо Фірташ на деякий час зникне. З бізнесом навряд чи щось станеться. Можуть закритись тільки проекти, які потребують додаткового фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрійський суд розморозив справу Фірташа

Перед виборами Фірташ має свого кандидата у президента - Юрія Бойка з "Опозиційного блоку". Буде намагатись виграти з ним. Якщо зроблять все продуктивно із своїм партнером по опозиції Сергієм Льовочкіним, то можуть розраховувати на другий тур".

Суд Європейського Союзу дозволив Верховному суду Австрії продовжити розгляд справи українського олігарха Дмитра Фірташа. Цим рішенням відновив процес його екстрадиції до Сполучених Штатів Америки. Звинувачують, що дав хабара на суму майже $18,5 млн під час отримання ліцензії на видобуток титанової руди в Індії. Фірташу загрожує до 50 років тюрми та конфіскація всіх активів. У нього є понад 100 офшорних компаній.

Зараз ви читаєте новину «Чого очікувати від справи Фірташа: прогноз експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі