понеділок, 07 березня 2022 17:15

Як над нацистами: МЗС підтримало ідею створення для Росії трибуналу

Як над нацистами: МЗС підтримало ідею створення для Росії трибуналу
Такий процес вже відбувався в історії — Нюрнберзький трибунал над нацистами. Фото: Дмитро Кулеба / Facebook

Україна підтримує ініціативу створити міжнародний процес над РФ на зразок Нюрнберзького трибуналу за дії її армії під час агресивної війни проти України.

Російські терористи продовжують чинити злочини цивільному населенню, обстрілювати житлові квартали, АЕС, руйнувати критичну інфраструктуру, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Враховуючи безпрецедентний за понад 80 років характер неспровокованої агресії та відсутність відповідних міжнародно-правових механізмів для притягнення Російської Федерації та її керівництва до відповідальності за такий тяжкий злочин проти людства, я підтримав ініціативу міжнародного наукового співтовариства зі створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України. Участь у його створенні візьме коаліція держав. Україна тим часом проводить збір усіх доказів, що стосуються злочину агресії проти неї, і вдячна своїм партнерам за готовність підтримати цю роботу", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 день війни: в ОП розповіли, скільки будинків та шкіл зруйнували окупанти

Він також додав, що у світовій історії вже був випадок міжнародного правосуддя — Нюрнберзький трибунал для притягнення до відповідальності керівництва нацистської Німеччини, підвалини якого заклали 9 держав ще на початку 1942 року.

"Я вдячний провідним фахівцям з міжнародного права, які розробили проєкт Декларації та Заяви із закликом до створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва Російської Федерації за злочин агресії проти України. Україна цілковито підтримує цю ініціативу, а Міністерство закордонних справ України вже розпочало роботу над її втіленням", - зазначив глава МЗС.

Він зауважив, що цей механізм не замінює, а доповнює наявні справи проти РФ за воєнні злочини та злочини проти людяності, які розслідуються у Міжнародному кримінальному суді, а також ініційовані Україною процеси у Міжнародному суді ООН та Європейському суді з прав людини.

У Міжнародному суді в Гаазі 7 березня розпочалося слухання за позовом України проти Росії. Представники Москви на засідання не з'явилися.

Зараз ви читаєте новину «Як над нацистами: МЗС підтримало ідею створення для Росії трибуналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі