четвер, 14 липня 2022 14:30

Ахметов більше не олігарх – Малюська

Ахметов більше не олігарх – Малюська
Рінат Ахметов – найбагатша людина в Україні. Фото: Getty Images

Бізнесмен Рінат Ахметов більше не підпадає під критерії "олігарха" після складання його бізнес-партнером Вадимом Новинським мандата народного депутата і виходу компанії SCM з медійного бізнесу.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі онлайн-дискусії "ОПОРА.Live".

"Новинський це був прямий зв'язок для того, щоб визнати олігархом Ахметова. Тому що вони партнери по бізнесу, а пан Новинський як народний депутат є політичною фігурою. І тому тут, у разі продовження статусу Новинського як народного депутата, спрацьовувала б ознака участі в політичному житті, яка додавала б і автоматично перетворювала Ахметова на олігарха", – заявив міністр.

Відмова Новинського від мандата прибрала прямий зв'язок Ахметова з парламентом, заявив Малюська.

"І прибрала найочевиднішу ознаку участі в політичному житті для пана Ахметова", – сказав урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс президента похвалив Ахметова

Малюська припустив, що Ахметов відмовився від своїх медіа не остаточно.

"Видається, що юридично це "нога в дверях" з тим, щоб не закрити собі повністю юридичні механізми повернення в бізнес", – заявив міністр.

Ахметов не продав свій медіа-бізнес в умовах війни і натомість лише передав державі ліцензії своїх ЗМІ.

"Ця фраза не має комунікаційного особливого сенсу, має тільки юридичний, щоб створити собі запас для подальшого можливого оскарження в судах, у міжнародних судах, де завгодно. Щоб повернути або собі активи, або їхню грошову компенсацію з посиланням на те, що або влада, або росіяни поставили в скрутне становище, де цінний актив довелось віддавати безкоштовно", – сказав Малюська.

Рінат Ахметов – найбагатша людина в Україні. Його статки оцінюють у $7,6 млрд. Бізнес Ахметова складається з двох великих секторів – металургія та енергетика: ДТЕК і Метінвест.

11 липня Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить із медійного бізнесу. Поскаржився, що закон визначає короткий термін для продажу медіаактивів.

Торік у листопаді Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархами. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

8 липня Верховна Рада достроково припинила повноваження позафракційного народного депутата, колишнього "регіонала" Вадима Новинського.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов більше не олігарх – Малюська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі