неділя, 20 березня 2022 16:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"2014-го нейтральний статус не врятував" – що означатиме згода на ультиматуми Росії

"2014-го нейтральний статус не врятував" – що означатиме згода на ультиматуми Росії
Будь-які вимоги від Росії, які обмежують український суверенітет, неприйнятні, наголошує Ігор Семиволос. Фото: "Радіо Свобода"

Росія вимагає від України не тільки нейтрального статусу, але і відмову від певної зброї для захисту. Це втрата суб'єктності, що неприпустимо. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"Ризиків багато. Нейтральний статус, який був у 2014-му році, не врятував нас. Досвід свідчить, що покладатися на цей статус фактично неможливо. У російському контексті йдеться не лише про нейтральний статус, але і відмову від певної зброї. Це означатиме, що Україна не матиме союзників та зброї у достатній кількості. Це втрата суб'єктності, що неприпустимо. Таку постановку питання маємо відкинути", – говорить Семиволос.

Будь-які вимоги від Росії, які обмежують український суверенітет, неприйнятні, наголошує експерт.

"Має бути вікно можливостей під час переговорів, де сторони можуть погодитися на компроміси. Я такого не бачу. Малоймовірно, що українська влада погодиться на ультиматуми РФ", – каже Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті

Під час переговорного процесу можуть розглядатися будь-які опції, але слід пам'ятати, що все значною мірою залежить від того, що відбувається на фронті, наголошує експерт.

"Ситуація на фронті у значній мірі впливатиме на умови переговорів. Це складний і динамічний процес. Але він не може не тривати, бо ситуація на фронтах поки що не дає посилювати свої переговорні позиції. Але можемо бути впевненими, що і росіяни відкинуть частину своїх вимог. Тому що у нас сил достатньо сил і можливостей – саме на фронті. Треба вірити в українську армію. Дипломати роблять все, щоб витягнути із існуючих обставин все можливе на користь України. Для України важливі гарантії безпеки, записані на папері. Це мають бути союзи, сторони яких дають гарантії виступити на захист нашої держави у разі нападу", – каже Семиволос.

З історії ми знаємо, що йти на поступки Росії небезпечно, нагадує директор Центру близькосхідних досліджень.

"Свого часу так знищували козацьку державу. Змушували підписувати щоразу жорсткіші вимоги. Такий же досвід з XX століття. Країна веде екзистенційну війну. У таких умовах компроміси з ворогом дуже малоймовірні", – уточнює Семиволос.

Окупанти вимагають, щоб керівництво нашої країни оголосило нейтральний статус, скоротило чисельність армії та відмовилося від вступу до НАТО. Також загарбники хочуть, щоб Україна не розміщувала на своїй території іноземні військові бази й озброєння. Натомість буде розроблений договір про гарантії безпеки від союзників, котрими називають США, Велику Британію та Туреччину.

Влада обговорить формулювання щодо євроатлантичних прагнень держави після закінчення переговорів про припинення війни. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

У той час, більшість українців підтримують вступ до НАТО. За такий крок виступають 72% українців. Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

Зараз ви читаєте новину «"2014-го нейтральний статус не врятував" – що означатиме згода на ультиматуми Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі