середа, 17 січня 2007 18:07

За п'ять днів до смерті Кушнарьов казав, що не любить полювання

Учора приблизно о пів на другу дня у міській лікарні міста Ізюм Харківської області помер народний депутат, один із лідерів Партії регіонів 55-річний Євген Кушнарьов. Напередодні під час полювання він отримав смертельне поранення. Пострілом із мисливської рушниці йому пошкодили печінку, кишечник і нирку.

Минулої п'ятниці мало відбутися інтерв'ю Євгена Кушнарьова з кореспондентом "ГПУ". Але він переніс його на середу, тобто на вчора. Сказав, що має зустріч із прем'єр-міністром Віктором Януковичем. А потім їде до Харкова.

На запитання, що робитиме під час депутатських канікул, сміється:

— Отдохнем с друзьями от души...

Мова заходить про улюблені види спорту, мисливство.

— Да нет, я же не по этой части! Разве как друзья вытянут. Я крови не люблю, — вже біля дверей до сесійної зали каже Кушнарьов. — Мне больше рыбалка по душе. Там всё спокойно, без суеты. Когда бываю в Харькове, все выходные пытаюсь посвятить именно этому.

Цього вівторка "ГПУ" намагалася додзвонитися до Кушнарьова на мобільний телефон— мали узгодити час для інтерв'ю. Було близько 15-ї години. Телефон був зайнятий. А через десять хвилин — уже відключений. Ще пізніше — знову зайнятий. Потім уже ніхто не брав слухавки.

Згодом виявилося, що приблизно у цей час Кушнарьов із друзями повертався з полювання. У джипі "Ленд Крузер" їхали вп'ятьох. Біля села Червоний Шахтар Ізюмського району, що на Харківщині, помітили в лісі вовка. Кушнарьов і голова харківської фірми "Точприлад" Дмитро Завальний вискочили з машини і почали стріляти. Одна з куль Завального потрапила в спину Кушнарьова і пройшла навиліт.

Місцеві жителі кажуть, що бачили, як близько 16.00 народного депутата перекладали з джипа в автомобіль швидкої допомоги. Усі 15 км до міста Ізюм, де була найближча лікарня, він ще залишався при тямі, але втратив багато крові.

Далі в нього падає тиск, він непритомніє. До тями приходить уже на операційному столі. В Кушнарьова рідкісна група крові — IV(+). Її доставляють із харківського банку крові.

Близько 18.00 з'являються перші повідомлення про трагедію. Ні в приймальні, ні в хірургії центральної міської лікарні Ізюма телефони не відповідають. "ГПУ" набирає номер гінекологічного відділення. Слухавку бере чергова. Каже, що в лікарні ажіотаж, викликали головного лікаря Анатолія Коваленка. Він оперує Кушнарьова разом із завідувачем хірургічного відділення Яковом Толстим. Жінка додає, що їм наказали нікуди не виходити і ні з ким не спілкуватися.

Комусь із тих, що роблять операцію, стає погано. До Ізюмської лікарні прибуває друга група медиків із додатковими запасами крові. Близько 20.00 нардепові роблять уже другу операцію. У нього відмовляють нирки і виникають проблеми із серцем. Через низький тиск операцію доводиться переривати. Загалом вона триває понад шість годин. Кушнарьову видаляють 40 см кишечнику й одну нирку. Стан другої критичний.

Для консультацій щодо порятунку пацієнта запрошують німецьких медиків. Стан Кушнарьова настільки важкий, що перевезти його до іншої лікарні не можна. Уночі до Ізюма приїжджає міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко. За його словами, щопівгодини лікарі радяться щодо стану Кушнарьова. Також по телефону консультуються з фахівцями Академії медичних наук.

Біля села Червоний Шахтар помітили у лісі вовка

Біля Євгена Петровича перебувають дружина, донька, чимало друзів і депутатів. За інформацією "ГПУ", вже зранку жінка Кушнарьова була в Києві у німецькому посольстві, щоб відкрити візу для себе й чоловіка. Сподівалася на лікування в Німеччині.

В обід наступного дня міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко оголошує, що рани в Кушнарьова несумісні з життям. Його більше не можна ні оперувати, ні перевезти кудись. За годину народний депутат від Партії регіонів помирає.

Місцеві мисливці, які й раніше полювали з Кушнарьовим, натякають, що на цьому полюванні все було цілком інакше, ніж на попередніх.

На умовах анонімності розповідають, що раніше Кушнарьов і Завальний були близькими друзями. Але нещодавно чогось не поділили. Завальний не хотів приймати Кушнарьова у себе на дачі в мисливському господарстві "Гай", що неподалік Ізюма. Кажуть, що Завальний відмінно стріляє, а Кушнарьов полювати не любив. Хіба що за компанію. Цього разу з собою вони взяли лише одного єгеря, а зазвичай брали трьох-чотирьох. Полювали на кабана. Хоча сезон полювання закритий ще з 1 січня.

У Кушнарьова поцілили з мисливського карабіна італійського виробництва "Бенеллі Арґо". Про це повідомили в Ізюмському міськрайвідділі міліції. Ця гвинтівка має калібр 7,62 мм. Призначена вона для промислового та любительського полювання на великого та середнього звіра. У київських магазинах зброї коштує близько $2 тис.

Кушнарьов і Завальний були близькими друзями. Але нещодавно чогось не поділили

Ізюмська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу. Ситуацію кваліфікують як нещасний випадок. Після смерті Кушнарьова з тих, хто був з ним на полюванні, взяли підписку про невиїзд.

Перший президент України Леонід Кравчук, 73 роки, є досвідченим мисливцем. Каже, що у його практиці подібних випадків не траплялося.

— За все моє життя нікого не поранили й ніхто не був у небезпеці. З тими людьми, з якими я їздив і їжджу на полювання, у нас строга дисципліна, — розповідає Леонід Макарович. — Якщо хтось дозволяє собі непередбачені правилами полювання речі, наступного разу в цій команді його  вже не буде.

Кравчук вважає, що під час поранення Кушнарьова виникла нештатна ситуація:

— З тієї інформації, що надходить, по дорозі з полювання вони зустріли вовка. Цей звір для мисливця — найбільша здобич. На нього особливе полювання. Він дуже обережний, — продовжує. — Вовк уміє виходити з будь-якої ситуації. І я так розумію, всі вискочили й почали стріляти. Можливо, Кушнарьов вирішив вийти із загалу, випередити їх. Можливо, пішов уперед, а стріляли всі. А тут можливе все. Тут уже ніхто не керує — суматоха, ажіотаж...

В Управлінні мисливського господарства, однак, кажуть, що вовк ніколи не підходить до людей, а до автомобіля тим більше. Однак Леонід Макарович запевняє, що це також можливо.

— У грудні ми були на полюванні. І на одного з моїх колег виходить вовчиця, — згадує. — Прямо виходить на нього. Здавалося б, це нештатна ситуація — вовки не можуть виходити на людей. А вона вийшла на відстань 15 метрів. Він не очікував, але вистрелив і вбив.

 


 

Торік Чейні підстрелив свого друга

 

2002 рік — на полюванні випадково поранили в груди колишнього губернатора Тульської області Росії Геннадія Бикова.
2006 рік — віце-президент США Річард Чейні випадково підстрелив із рушниці свого старого друга, 78-річногоГаррі Віттінгтона. Потерпілий опинився між віце-президентом і здобиччю. Шріт потрапив йому в лице та груди.
2006 рік — на естонському острові Сааремаа, у волості Люманда, один мисливець вистрелив із карабіна в кабана. Куля зрикошетила та влучила в іншого мисливця.
2006 рік — 32-річний житель Харкова приїхав до Чугуївського району на полювання. На нього несподівано стрибнув його собака, який грався поряд. Мисливець натиснув на спусковий гачок рушниці, яку ніс на плечі, і вистрілив собі в шию.

29 січня 1951 року — Євген Кушнарьов народився в Харкові
1973 — закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут
1981 — вступив до Комуністичної партії
1990 — став народним депутатом України
1994 — голова Харківської міської держадміністрації
1995 — голова народно-демократичного об'єднання "Нова Україна"
1996–1998 — голова Адміністрації президента України
2000–2004 — голова Харківської обласної держадміністрації
2005 — заснував партію "Нова демократія";
вступив у Партію регіонів
2006 — став народним депутатом від Партії регіонів, заступником керівника її фракції у Верховній Раді

Зараз ви читаєте новину «За п'ять днів до смерті Кушнарьов казав, що не любить полювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі