середа, 19 грудня 2012 05:30

За мера Єнакієвого проголосували менше половини виборців

У місті Єнакієвому на Донеччині 6 грудня обирали міського голову. Колишній мер Сергій Рухадзе помер улітку від інсульту.

За перемогу боролися п'ятеро — козачий отаман із Донецька від "Зелених" 43-річний Олександр Дьяков, місцевий електрослюсар 46-річний Василь Лавриненко від КПУ, гірський нормувальник із Горлівки 49-річний Ігор Славгородський від Об'єднаної опозиції, макіївський підприємець 28-річний Олег Поліванов — його висунув міський осередок уже не існуючої партії "Яблуко" та "регіонал" з Єнакієвого 41-річний Валерій Олейник. З вересня 2012-го він працював заступником міського голови.

Об 11.00 у неділю на виборчій дільниці №21, що розташована у школі №18, чекають на Олейника. Президент Янукович назвав його мером іще 18 жовтня.

Тут чергують четверо козаків і троє міліціонерів. Урни майже порожні. Сивий чоловік років 70 у норковій шапці простягає члену комісії два паспорти — свій та дружини. Його документ у палітурці бордового кольору з гербом СРСР. Просить два бюлетені. Пояснює, що дружина захворіла. Проголосувати за двох йому не дозволяють. Чоловік здивовано знизує плечима, йде до найближчої урни. Кидає в неї чистий бюлетень.

— Он доверяет правильный выбор комиссии, — сміються журналісти.

Валерій Олейник під'їжджає чорною "Тойотою Авенсіс" із номером 9977. За кермом водій. Кандидат виходить із дружиною та малою дочкою. Огрядний, вусатий. Шкірянка розстебнута, шарфа немає, в руці чорна плетена шапка. Надворі -17°С. Вкидаючи бюлетень, на кілька секунд завмирає біля урни, аби фотографи встигли зробити знімки.

— За кого проголосовал? Конечно, за себя, — всміхається й виходить із дільниці.

Біля входу до єнакіївської "Школи майбутнього" висить табличка "Реконструкція школи здійснена за ініціативою та за підтримки випускника школи президента В.Ф. Януковича". Тут дільниця №6, де голосують жителі Півновки — селища, де народився і виріс глава держави. Закрижанілими сходами підіймаються дві літні жінки. Спираються на ціпки.

У холі школи накритий стіл. Продають фрукти, чай, каву, цукерки, соки. Добірний виноград пропонують по 30 грн. Одна з жінок бере шоколадку за 8 грн.

Члени комісії сидять, підперши долонями щоки. За півгодини тут голосують шестеро.

До столу підходить чоловік років 60 із картатою сумкою, простягає паспорт. На голові картуз, у шкіру рук в'ївся бруд, під потертою курткою видно спортивку на "блискавці". Це — виборець із Півновки.

— Ваши мало идут, передайте там, что участок работает до 22.00, — нагадує член комісії, жінка з манікюром та в норковій накидці на плечах.

До виборчої дільниці №59 у селище Ольховатка автобус з Єнакієвого їде понад 40 хв. Клуб, де голосують, заметений снігом. На будівлі збереглася напівоблуплена мозаїка з радянським гаслом на 6 кв. м: "Слава партии Ленина!".

"Половинка моя, половинка моя!" — з динаміка лунає пісня Лариси Доліної.

— Кто вы? Зачем фотографируете урны? Кто разрешил? — нервово схоплюється з місця голова комісії.

На 14.00 тут проголосували 589 із 1600 виборців, скриньки майже порожні. Деякі бюлетені розгорнуті, видно позначку біля прізвища Олейник.

— Вроде есть еще кандидаты, но кто такие, из каких партий — кто их разберет, — каже жінка років 50. Прізвище назвати відмовляється. — Мы тут, в Ольховатке, больше никого не видели. На шахте тока Олейник выступал.

— На п'ятьох дільницях у місті Вуглегірськ помітили парадоксальне зростання числа бажаючих проголосувати з 16.00 до 19.30, — розповідає кандидат Ігор Славгородський. — За 3,5 години активність зросла із 40 відсотків до 80.

17 грудня стають відомі підсумки виборів. Валерій Олейник набрав на 20% більше, ніж прогнозували в місцевому штабі Партії регіонів — 90,4%. За нього проголосували 42 тис. 220 зі 106 тис. 230 виборців. Явка — 43,97%.

Друге місце посів комуніст — 2637 голосів, це 5,6%. Проти всіх проголосували 694 осіб, тобто 1,64%. Ігоря Славгородського підтримали 450 єнакіївців, це 0,96%.

— Олейник победил однозначно, хотя процентов 20 ему накинули за счет увеличения явки, — коментує "ударівець" 28-річний Денис Казанський, якого територіальна виборча комісія відмовилася зареєструвати кандидатом у мери. — Реально проголосовали не больше 25 процентов избирателей. Выборы в Енакиево прошли по сценарию власти, который предусматривает борьбу "крепкого и трезвого хозяйственника" Олейника с "мировым злом" в лице украинского националиста и "малохольным популизмом" в лице представителя КПУ. Такой же сценарий политологи называют оптимальным для Януковича на президентских выборах в 2015 году.

Місцеві вибори менш актуальні

Попередній мер Єнакієвого Сергій Рухадзе, якого переобрали 2010-го, набрав 60% голосів. Тоді явка на виборах міського голови була на 5% нижча за цьогорічну.

На парламентські вибори в цьому місті прийшли 55,37% тих, хто має право голосу.

— Традиційно місцеві вибори менш актуальні для людей, ніж загальнонаціональні. Вибори були б легітимні, навіть якби прийшли 5-10 відсотків виборців, — щодо явки в законі жодних обмежень немає, — пояснює Олександр Клюжев, 26 років, політолог Комітету виборців в Донецьку.

— На місцеві вибори зазвичай приходить менше людей, бо вони вважають, що на місцевому рівні не зможуть вирішити свої проблеми, - додає столичний політолог Олександр Палій, 38 років.

На місцевих виборах 2010 року в Донецькій області найвищий результат мав мер Дзержинська "регіонал" Володимир Слєпцов. Він набрав 76,79% голосів.

На похороні познайомився з Януковичем

Валерій Олейник народився і живе в Єнакієвому. Сім років очолював центральну міську лікарню. За освітою хірург. З 2010-го керував відділом охорони здоров'я в місті Антрацит на Луганщині. Член Партії регіонів із 21 січня 2012 року. Каже, отримує 2,5 тис. грн. Своєї податкової декларації не оприлюднив.

Має другу дружину — 34-річну Олену, сина-студента від першого шлюбу 21-річного Іллю та дочку Аліну, 4 роки. Любить рибалити. Розповідає, мав дружні стосунки з попереднім мером, на його похороні познайомився з Віктором Януковичем.

 

Зараз ви читаєте новину «За мера Єнакієвого проголосували менше половини виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі