понеділок, 13 липня 2009 17:39

Віктор Ющенко святкував 350-річчя Конотопської битви

Автор: фото: Микола Лазаренко
  Зліва-направо: патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, президент Віктор Ющенко та віце-прем’єр Іван Васюник дивляться виставу козаків на конях у селі Шаповалівка неподалік Конотопа на Сумщині
Зліва-направо: патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, президент Віктор Ющенко та віце-прем’єр Іван Васюник дивляться виставу козаків на конях у селі Шаповалівка неподалік Конотопа на Сумщині

У суботу президент Віктор Ющенко, 55 років, відвідав Сумщину. Святкували 350-річчя Конотопської битви. До відзначення події в Конотопі звели козацьку церкву Різдва Пресвятої Богородиці, пам"ятник гетьманові Івану Виговському та пам"ятний камінь на честь оборони Конотопської фортеці.

Директор обласного краєзнавчого музею 50-річний Владислав Терентьєв заклеює помилку на інформаційному щиті. Там зазначено прізвище російського воєводи Ромоданівського. Він виправляє на Ромодановського.

Розказує про Конотопську битву. Під час російсько-польської війни 1658–1659 років загін козаків під командуванням гетьмана Івана Виговського та кримські татари розбили російську кінноту.

У селі Шаповалівка неподалік Конотопа відбувається фестиваль "Козацький родослав". У куренях пригощають медовухою.

— Готувати її просто, — розповідає житель села Річки Микола Солодовник, 47 років. — Треба взяти теплу джерельну воду. На чотири відра вісім кіло цукру та півкіло дрожжів. Дати їй два місяці відстоюватися в темному теплому місці. Потім злити. Те, що внизу, то нечиста сила. Її не треба чіпати. Перед уживанням додати до смаку меду.

На сцену підіймається Ющенко. Вітається з громадою та духовенством Української православної церкви Київського патріархату.

— Улітку 1658 року в Україну вступило царське військо. За різними джерелами, від 70 до 100 тисяч, — читає промову з аркуша. — І тут, на нашому рубежі, воно було розгромлене. Конотопська битва довгий час залишалася забороненою темою у російській і, особливо, радянській історіографії. Протягом століть інформація про неї замовчувалася, бо правда про події під Конотопом розвінчувала багато імперських міфів. Аналіз фактів Конотопської битви дозволяє дати їй оцінку як одній із найбільших і найславетніших перемог української зброї.

Поки Ющенко говорить, під сценою чекають артисти. До них підходить співачка Ніна Матвієнко, 61 рік. Розмовляють про ресторани на трасах біля Києва. Матвієнко розповідає, що в одному з них коштувала слимаків:

— Як у Франції: прямо у роті танули.

Після промови Ющенко сідає у першому ряду. По праву руку — його старший син Андрій. По ліву — патріарх УПЦ КП Філарет. У тому ж ряду сидять віце-прем"єр Іван Васюник, міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Юрій Павленко.

На виступі гурту "Козацькі розваги" Ющенко підхоплює приспів "Як до неньки, єдина, до тебе прилину!" Наступну підспівують уже й Васюник із Павленком. Після виступів президент зазирає до одного з куренів. Затримується на 20 хв.

— Пригощали самогоном, але він відмовився, — розповідає згодом голова районної ради Сергій Баженко, 31 рік. — А ось капусту квашену спробував. Нахвалював. Сказав, що треба до Києва забрати.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко святкував 350-річчя Конотопської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі