вівторок, 27 жовтня 2009 22:55

Ющенко заставу 2,5 мільйона гривень заплатить із власної кишені

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Президент Віктор Ющенко у вівторок відніс до Центрвиборчкому документи на реєстрацію кандидатом на посаду глави держави. Його прийшли підтримати більше чотирьох тисяч людей із символікою ”Нашої України”
Президент Віктор Ющенко у вівторок відніс до Центрвиборчкому документи на реєстрацію кандидатом на посаду глави держави. Його прийшли підтримати більше чотирьох тисяч людей із символікою ”Нашої України”

"А яка історична роль таких видатних людей, як я?" — іронічно питає голову виконкому партії "Наша Україна"Романа Безсмертного, 43 роки, міністр у справах сім"ї, молоді та спорту 34-річний Юрій Павленко.

— Створювати масовку, — з посмішкою відказує той.

Павленко та Безсмертний у вівторок прийшли до Центрвиборчкому. Чекають на 55-річного Віктора Ющенка, який має подати документи на кандидата в президенти. Безсмертний каже, що необхідну заставу, 2,5 млн грн, Ющенко заплатить із власної кишені.

На площі збираються понад 4 тис. прихильників глави держави. З динаміків лунають українські пісні. Охоронці просять людей утворити  "коридор" для президента.

Під ЦВК з"являються заступник керівника Секретаріату президента Юрій Єхануров та заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Володимир Огризко, керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк. Тут-таки нардепи-"нунсівці" Ярослав Кендзьор, Лілія Григорович, Володимир Мойсик та Зіновій Шкутяк.

Неподалік зупиняється чорний "мерседес" Ющенка із супроводом. Президент виходить і мовчки йде між людьми. Прикладає долоню до серця, шле повітряні поцілунки. Документів на реєстрацію не несе. Швидко заходить до ЦВК. Журналістів туди не пускають. На вулиці люди скандують "Ю-щен-ко!"

Чи не здається вам, що стеля в нашій хаті опускається?

Із ЦВК глава держави виходить за 10 хв. Виступає з промовою:

— Іду на вибори, щоб не допустити ситуації, коли Україною керуватимуть убивці, рецидивісти, педофіли, фірмові казнокради. Ви привели до влади дві найбільш складні, одіозні політичні сили, мета яких — поділити країну. Чому вони в парламенті? Бо ви дали їм мандат. Але мандат не в них — у вас. Від вас залежить усе. Чи не здається вам, що стеля в нашій хаті опускається? Що дихати стає все важче? Що країна занурюється у шоу-водевіль, брехню, обіцянки, які ніколи не будуть виконані?

Ющенко критикує прем"єр-міністра. Мовляв, Юлія Тимошенко платила по 100 грн людям, які брали участь у висуванні її кандидатом у президенти.

— Чому ви йдете на вибори самовисуванцем, а не від своєї партії "Наша Україна"? Чому не зробили так, як 2004-го на Співочому полі, коли  вас висунули люди з усіх областей? — запитуємо.

— У неділю на святій Софії ми будемо проводити те, про що ви говорите, — каже Ющенко. — А сьогодні це була технічна процедура.

В оточенні охоронців президент повільно йде до машини, вітається з людьми. Тетяна Козак із Чернігівщини простягає Ющенкові блокнот і просить автограф.

— Скільки тобі років? Мабуть, 9 — скоро заміж пора, — звертається до неї.

— 11, — відповідає дівчинка.

— У мене дома двоє кіз таких, — каже Ющенко та розписується у блокноті.

5 липня 2004 року його висували в президенти на київському Співочому полі. Зібралося понад 30 тис. людей з усієї України.

Литвин з"їздив до батьків

Голова Верховної Ради 53-річний Володимир Литвин став сьомим кандидатом у президенти. У понеділок Центрвиборчком зареєстрував його і видав посвідчення.

— Думаю, це щасливий для мене номер, — показує перед телекамерами. — У мене футболка, в якій я граю у футбол, під сьомим номером. Я почав у ній грати, бо на позачергових виборах до парламенту в нас було сьоме місце у списку партій.

У вихідні Литвин їздив на зустріч із виборцями Волині. Дорогою назад заїхав до батьків на Житомирщину.

— Спокійно поговорив із ними. Перевірив господарство, поспілкувався з конем, виліз на гору, сходив у садок, — усміхається.

Литвин розповідає, що на вибори піде з гаслом "Час народу". Вірить, що потрапить у другий тур:

— Це як мінімум. Я не обмежую Божу благодать. А далі подивимося.

Кандидатами в президенти також стали депутатка Інна Богословська і банкір Сергій Тігіпко. Раніше ЦВК зареєстрував юриста Олега Рябоконя, нардепів від блоку  НУ-НС Анатолія Гриценка й Арсенія Яценюка та комуніста Петра Симоненка.

Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Ющенко заставу 2,5 мільйона гривень заплатить із власної кишені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі