четвер, 22 грудня 2005 19:22

У новому уряді поки шість нових міністрів
12

Перший віце-прем'єр-міністр   

Одружений, має доньку.
В уряді Віктора Ющенка півроку працював міністром палива та енергетики. До цього був заступником київського мера Олександра Омельченка. Перед призначенням — позафракційний депутат Верховної Ради, обраний за одним із округів Києва. Давно знайомий із Юрієм Єхануровим.

Управлінець може видавати результат тільки за два роки. Те, що в нас прийнято призначити й тут же змінити, не працює на результат.

Станіслав Сташевський,
квітень 2004 року


Одружений, має трьох доньок.
Після відставки Ющенка з посади прем'єра у квітні 2001 року Кінаха призначили на його місце. Торік балотувався у президенти, але набрав менше одного відсотка голосів. Підтримав помаранчеву революцію. В уряді Тимошенко не боявся виступати проти прем'єра. Проводить довгі наради, часом тривають понад дев'ять годин. Прихильник ідеї вільних економічних зон.

Для мене головне — не втратити філософське ставлення до подій.

Анатолій Кінах,
2001 рік



Міністерство з питань надзвичайних ситуацій

Одружений, має двох синів і доньку.
Балога був міським головою Мукачева. Згодом — губернатором Закарпаття. Належав до СДПУ(о). Перед парламентськими виборами 2002 року приєднався до блоку Віктора Ющенка. Став народним депутатом від "Нашої України". Після помаранчевої революції Балога знову очолив Закарпатську область.

Я впевнений, що за мого керівництва краєм жоден із підприємців не буде підписуватися під якимось "некрологом" на підтримку тієї чи іншої політичної сили.

Віктор Балога,
липень 2005 року


Одружений, має трьох доньок.
Кум нинішнього президента був присутній на вечері з працівниками СБУ, коли, як підозрюють, Віктора Ющенка отруїли. На посаді міністра МНС працював над створенням системи виклику екстрених служб "112". Вважає спробу відокремити владу від бізнесу недоцільним і популістським кроком, який виведе з політики дієздатних людей. Сам Жванія — успішний бізнесмен.

Ну, може, був акціонером якоїсь кіпрської компанії у 1995 році, я вже навіть не пам'ятаю її назви.

Давид Жванія про історію свого бізнесу,
вересень 2005 року




Міністерство економіки

Одружений, має доньку.
Працював міністром економіки Криму. Під час помаранчевої революції виконував обов'язки голови Нацбанку. За словами нинішнього голови нацбанку, Стельмаха, спровокував банківську кризу в листопаді минулого року. Мовляв, Яценюк надав Кучмі інформацію, яка не відповідала дійсності. З лютого 2005 року — віце-губернатор
Одеської області.

Якби я дізнався раніше, звільнив би
(Яценюка. — "ГПУ") за півтори хвилини
.

Голова Нацбанку Володимир Стельмах,
лютий 2005 року


Одружений, має доньку та сина.
Терьохін був одним з основних прихильників вступу України до Світової організації торгівлі. Вважався соратником Юлії Тимошенко. При цьому кілька разів публічно сперечався з нею. У серпні заявив про вихід України з Єдиного економічного простору. Міністр закордонних справ Борис Тарасюк змушений був спростовувати цю заяву.


З Пинзеником і Терьохіним у нас щоденне спілкування. При цьому виходить, що двоє — за, один, Терьохін, проти.

Голова Нацбанку Стельмах,
травень 2005 року



Міністр праці та соцполітики

Одружений, має двох синів.
Сахань працював міністром праці і соціальної політики в урядах Пустовойтенка, Ющенка і Кінаха. З квітня 2004 року обіймав посаду генерального директора компанії "Алюміній України", яка належить російському мільярдерові Олегу Дерипасці.

Урядові структури будуть перевіряти прибутки громадян, зареєстрованих у службах зайнятості. Це дозволить державі не платити симулянтам.

Іван Сахань,
березень 2002 року



Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань

Одружений, має доньку.
Впровадив нову систему виплати допомоги при народженні дитини.
За урядування Кириленка одноразову допомогу матерям збільшено у десять разів. Це стало однією з причин стрімкого росту народжуваності.

Мені подобається стиль роботи прем'єр-міністра. Для нового уряду немає нічого неможливого, і мене це цілком влаштовує.


В'ячеслав Кириленко про роботу з Юлією Тимошенко в одному з перших інтерв'ю на посаді міністра


Одружений, має сина.
Томенко виступав за створення громадського телебачення на основі Національної телекомпанії. Очолював оргкомітет пісенного конкурсу "Євробачення". Охоче коментував усі основні події в країні: чому ростуть ціни на бензин і м'ясо, чому київське "Динамо" має бути не командою Суркісів, а народним клубом. По суботах їздив на роботу в метро. За дві години до того, як президент розпустив Кабмін, подав у відставку, заявивши: "Крадуть одні, а у відставку йдуть інші".

Я — найбагатша людина в уряді, згідно з офіційними деклараціями. Але маю одну проблему: я ще не збудував власної дачі.

Микола Томенко,
березень 2005 року



Міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства

Одружений, має двох дітей.
За часів прем'єрства Ющенка був його радником. На останніх президентських виборах — заступник керівника штабу. Були поширені чутки, що балотуватиметься на посаду міського голови Львова.

Треба все ж таки зважати, що Юлія Володимирівна — жінка, і що емоційна складова в неї достатньо сильна.

Павло Качур про Юлію Тимошенко,
вересень 2005 року



МІНІСТЕРСТВО транспорту та зв'язку

Одружений, має сина та доньку.
До призначення обіймав посаду першого заступника міністра транспорту та зв'язку України. Перед тим майже 5 років працював у секретаріаті Кабінету Міністрів.
Серед попередніх досягнень наймолодшого міністра — участь у розробці та запуску урядового інтернет-порталу.

За кілька років нікого не здивуєш мобільними офісами, електронним банкінгом, телебаченням на замовлення.

Віктор Бондар,
вересень 2005 року
.

Одружений, має двох доньок.

Червоненко ініціював підвищення вартості промислових і пасажирських перевезень. За його керівництва Укравтодор витратив 1,7 млн грн на прокладення 2-кілометрової асфальтованої дороги до села Малі Безрадичі, де розташована дача президента. Червоненко розповів Україні про національність батьків Юлії Тимошенко.

Колишній міністр вважається співвласником  ЗАТ "Орлан" і ще кількох комерційних структур. Запевняє, що з 2000 року не володіє акціями жодної компанії.



Я завжди бив по морді за несправедливість.

Євген Червоненко,
2002 рік




Найживучиші міністри

Роман Безсмертний,
39 років,
Віце-прем'єр міністр
з питань
адміністративно-територіальної реформи
Одружений, має доньку.
Під час помаранчевої революції був комендантом наметового містечка на Хрещатику. В уряді — один із головних опонентів Юлії Тимошенко. Безсмертний був ініціатором проведення адміністративно-територіальної реформи, однак за вісім місяців не зумів переконати населення в її необхідності.

Віктор Пинзеник,
51 рік,
міністр фінансів
Одружений, має трьох дітей.
Був іще в уряді Кучми 1992—1993 років, де відповідав за економічні питання. Один із ідеологів приватизації, прозваний "українським Чубайсом". Каже, що власні заощадження зберігає в національній валюті. До призначення на посаду міністра фінансів виступав проти вільних економічних зон і пільг при оподаткуванні. Добився їх скасування в перший же місяць своєї роботи.

Юрій Луценко,
40 років,
міністр внутрішніх справ
Одружений, має двох синів.
Активний учасник акції протесту "Україна без Кучми" у березні 2001 року та помаранчевої революції у листопаді 2004 року. Упродовж його перебування на посаді міністра в МВС на допитах побували майже всі впливові за часів Кучми політики та бізнесмени. Проти декого з них порушено кримінальні справи. Колесников, Різак і Кушнарьов навіть встигли посидіти в слідчих ізоляторах. Жодного з них не засуджено.
Луценко — творець політичних неологізмів і каламбурів. Політиків, що виголошували ідеї федералізації України, він публічно називав "федерастами". 2002 року подарував Леонідові Кучмі плетені черевики.

Анатолій Гриценко,
48 років,
міністр оборони
Одружений, має сина і доньку.
Гриценко був президентом Українського центру політичних та економічних досліджень ім. О. Разумкова. В уряді розпочав реформування та модернізацію армії, щоб підвищити її рівень до сучасних стандартів НАТО. Скоротив термін строкової служби у війську до 12 місяців, а для призовників із вищою освітою — до 9. Позбавив Віктора Медведчука військових звань, присвоєних йому достроково.

Олександр Баранівський, 50 років,
міністр аграрної політики
Одружений, має сина і доньку.
Шлях управлінця починав із посади голови колгоспу на Житомирщині. У міністерське крісло перескочив із депутатського. За словами Баранівського, у Кабміні він боровся проти підвищення вартості пального для аграріїв. Потім дорікав Міністерству економіки за зростання цін на цукор. Збирається продавати пшеницю у країни Близького Сходу та Африки, де, як вважає, є потреба в українському зерні.

Станіслав Ніколаєнко, 49 років,
міністр освіти і науки
Одружений, має двох синів.
Забезпечив державне замовлення на понад 50% усіх абітурієнтів цього року. Дозволив Сергію Ківалову, керівнику Центральної виборчої комісії, причетному до фальсифікації президентських виборів, працювати ректором Одеської юридичної академії. Включив помаранчеву революцію до шкільних підручників 5-го класу. За його ініціативи в середніх школах вводиться предмет "етика віри".

Віктор Тополов,
60 років,
міністр вугільної
промисловості
Одружений, має сина.
Працював президентом Індекс-Банку. Як нардеп змінив п'ять фракцій. З серпня призначений міністром. Одразу ж виступив проти державного фінансування приватних вугільних підприємств. Заявив, що сприятиме приватизації всіх шахт, які тільки придатні до цього.

Іван Плачков,
47 років,
міністр палива та енергетики
Одружений, виховує сина.
Перед тим, як стати міністром, працював на посаді генерального директора "Київенерго".
Активно займається відновленням гідроелектростанцій в Україні. Прагне зберегти існуючі домовленості з Росією про газопостачання. Його дача в Безрадичах, що під Києвом, розташована по сусідству з будинком Віктора Ющенка. У червні разом із дружиною стали членами президентської партії "Народний союз "Наша Україна". Люди, які добре знають Плачкова, кажуть, що в нього надзвичайна пам'ять: не забуває навіть дрібниць.

Володимир Шандра,
42 роки,
міністр промислової політики
Одружений, має сина.
У найближчих планах — об'єднання літакобудівних заводів у єдиний концерн "Антонов". Передбачає, що з наступного року концерн вироблятиме до 50 літаків на рік, що становитиме близько п'яти відсотків світового ринку літакобудування.

Юрій Павленко,
30 років,
міністр у справах сім'ї,
молоді та спорту
Одружений, має двох дітей.
Відстоює програму створення державної спортивної інфраструктури. Каже, що знайшов основну причину спортивних невдач українців. На думку міністра, раніше до збірних брали не найкращих, а по блату. Павленко запевняє, що з цією практикою покінчено раз і назавжди.

Павло Ігнатенко,
32 роки,
міністр охорони навколишнього природного середовища
Одружений, має сина.
До виборів у Верховну Раду був керівником програм в АльфаБанку. Працюючи в уряді, успішно повертав заповідникам незаконно забрані в них землі. Долю будівель, всупереч закону зведених на території заповідників, визначив так:
— Технологій зносу не знаю, але, швидше за все — бульдозером. Можна ще розібрати руками.

Указом Президента від 27 вересня були звільнені міністри: охорони здоров'я — Микола Поліщук, юстиції — Роман Зварич, культури і туризму — Оксана Білозір. На момент здачі номера "ГПУ" ці посади були вакантні.

Зараз ви читаєте новину «У новому уряді поки шість нових міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі