середа, 06 грудня 2006 17:43

Тарасюка не пустили на засідання Кабінету Міністрів

  Борис Тарасюк показує указ президента і постанову суду, яка призупинила рішення парламенту про його відставку з посади міністра закордонних справ
Борис Тарасюк показує указ президента і постанову суду, яка призупинила рішення парламенту про його відставку з посади міністра закордонних справ

На сьомому поверсі будинку Кабінету Міністрів перед залою засідань уряду охоронець не пропускає міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, 57 років. Пояснює, що його прізвище викреслили зі списку, тому на засідання він не пройде. Тарасюк обурюється.

Підходить міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, 50 років.

— Коменданта сюда! — вигукує.

Кілька хвилин Толстоухов і Тарасюк перемовляються. Тоді спускаються сходами на шостий поверх. За кілька хвилин Толстоухов повертається сам.

— Мої повноваження як члена Кабінету Міністрів підтверджені судом і указом президента, — пояснює Тарасюк. — Керівництво Кабміну в особі панів Толстоухова й Азарова діє протизаконно.

Борис Іванович показує журналістам ухвалу суду про скасування рішення Верховної Ради щодо звільнення його з посади міністра закордонних справ. У другій руці тримає указ президента, де йому доручено продовжувати виконання посадових обов"язків.

Засідання уряду триває менше години. За відсутності Віктора Януковича головує перший віце-прем"єр-міністр Микола Азаров. Із зали виходить Анатолій Толстоухов.

— До з"ясування ситуації в засіданнях Кабінету Міністрів братиме участь його (Тарасюка. — "ГПУ") перший заступник Огризко, — каже.

Запитують, хто дав доручення не пускати міністра. Толстоухов мовчить. Запитують удруге.

— Виконувач обов"язків прем"єр-міністра, — відмахується.

Це — політичне зґвалтування

— Чи знає Янукович, що Тарасюка не пустили?

Толстоухов хитро посміхається:

— Я не уточнював.

Віце-прем"єр із гуманітарних питань 43-річний Дмитро Табачник та міністр юстиції 50-річний Олександр Лавринович критикують президентський указ.

— Складається враження, що він демонстративно нехтує правом як явищем, — каже Лавринович.

Він пояснює, що Борис Тарасюк очолює опозиційну силу — Народний Рух, і водночас хоче залишатися міністром.

— То як така діяльність називається? — запитує міністр юстиції.

— Політичним зґвалтуванням, — відповідає Табачник.

Радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний, 48 років, пояснює "ГПУ" правову сторону конфлікту:

— 124 стаття Конституції каже, що рішення суду є обов"язковими до виконання. Є ухвала суду щодо призупинення дії постанови про звільнення. Тому дана постанова Верховної Ради зараз не діє. Відповідно, Борис Іванович може реалізовувати свої повноваження, у тому числі й брати участь у засіданнях Кабінету Міністрів. Але питання більш глибинне — пов"язане з недолугістю закону номер 2222, який вніс зміни до Конституції.

Повноваження президента і прем"єра щодо керівництва зовнішньою політикою у Конституції не узгоджені. В ідеалі вони мали б домовитися між собою і не зловживати цим. Однак зараз кожен з них прагне використати недосконалість Основного Закону на свою користь. Зрештою, буде так, як вирішить Конституційний суд.

Віктор Янукович, який перебуває з візитом у США, заявляє, що займеться справою Тарасюка після повернення в Україну. Запевняє, що після переговорів із президентом і головою Верховної Ради вийдуть на спільне рішення.

Чотири місяці тому Янукович представляв Тарасюка як міністра свого уряду.

— Борису Івановичу хочу побажати, щоб він не міняв дуже часто посад, — сказав тоді прем"єр. — Щоб разом із нинішнім складом уряду попрацював той термін, який є за законом, — п"ять років.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюка не пустили на засідання Кабінету Міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі