середа, 18 квітня 2012 05:30

Рада дозволила приватизацію "Нафтогазу"

Верховна Рада після трьох днів розгляду схвалила Кримінальний процесуальний кодекс. 271 депутатська картка проголосувала за нього о 4.13 у п'ятницю. На той час у залі були із півсотні нардепів більшості. Опозиція пішла за 5,5 год. до того. "Регіонал" Михайло Чечетов помахом руки показував голосувати "за" чи "проти" певних поправок.

— Чули новий анекдот про сьогоднішню ніч? — питає в курилці інших депутатів Тарас Чорновіл, 47 років. — Ось слухайте. Приходить Чечетов додому після ночі голосування. Дружина питає: "Міша, снідати будеш?" А він махає рукою зліва направо.

Депутати голосно сміються і йдуть до зали. Там реєструються 411 осіб. На їхні запитання відповідає голова Державної пенітенціарної служби 54-річний Олександр Лісіцков.

— Журналіст Костянтин Усов зняв документальний фільм "Лук'янівка — тюрма номер один", — говорить із місця "бютівець" Андрій Павловський, 46 років. — Це треба подивитися всім. Людей катують, знущаються з них, затримані по черзі сплять, їдять, не можуть сидіти, бо не вистачає місць. Як ви допускаєте таке?

— Были проведены служебные расследования, — відказує Лісіцков. — Факты, которые были представлены обществу, не подтверждаются. Мы, значит, изъяли электронные носители, вот, у определенных засудженых. Передали эти все материалы, значит, в прокуратуру, так. И на сегодня мы видим, что произошел и проходят определенные фотомонтажи. Проведены опытування пидслидных, сотрудников.

За годину Лісіцков іде. Депутати відмовляються переглядати цей фільм у залі. До трибуни виходить "бютівець" 54-річний Сергій Сас:

— Уночі депутати виконали волю однієї людини й перетворили вищий законодавчий орган на обслугу Адміністрації президента. Країна остаточно перетворилася на поліцейську державу. Знівельовані права адвокатів. Прокуратура призначатиме винних, і доля людини залежатиме від судів.

— Уночі, коли колеги в теплому ліжку бачили десятий сон, ішла напружена робота, — підіймається до трибуни 48-річний Олег Зарубінський із Народної партії. — Голосували всі поправки. Навіть ті, які дублювали одна одну і вносилися, щоб кодексу нового не було. Ви не хотіли його приймати через заздрість та політичні ревнощі.

Більшість аплодують.

— Не поглиблюйте протистояння, — тихо говорить спікер 55-річний Володимир Литвин, який не голосував за проект КПК. — Не будемо воювати. Давайте обстоювати позиції, але не переходити межу. Нам іще спілкуватися і працювати. Ми ж не вороги.

242 депутати змінюють законопроект "Про трубопровідний транспорт".

— Цей закон чітко фіксував заборону приватизації або передачу в оренду майна "Нафтогазу", — розказує на брифінгу "бютівець" Сергій Соболєв, 50 років. — Тепер ця стаття знищена. З'явилася нова, яка вказує шлях приватизації: передача активів "Нафтогазу" в оренду акціонерним підприємствам, що їх створюють за участю приватного капіталу.

 

"Партії регіонів потрібні докази змін для Європи"

Адміністрація президента хоче вислужитися перед Заходом, тому Кримінальний процесуальний кодекс приймали поспіхом уночі. Так вважає політолог Віктор Небоженко, 59 років:

— Скоро літні канікули, вони поїдуть на відпочинок до Європи. Там їм хочеться почуватися королями. А зараз вони туди приїжджають не як відомі політичні діячі, а як приватні власники таємних кримінальних рахунків. Тому Партії регіонів потрібні докази для Європи, нібито у країні змінюється судова система. Але Європа розуміє, що хоч яким красивим був би новий кодекс, він завжди повернутий проти опозиції. Так само було в радянські часи. Тоді на словах декларували відкритість та змагальність судового процесу, але практика була протилежна.

 

Зараз ви читаєте новину «Рада дозволила приватизацію "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі