четвер, 12 листопада 2009 07:54

Прем"єр вимагає заборонити рекламу ліків по телебаченню

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Голова Держкомпідприємництва Олександра Кужень на вчорашнє засідання уряду одягла марлеву пов’язку, бо захворіла
Голова Держкомпідприємництва Олександра Кужень на вчорашнє засідання уряду одягла марлеву пов’язку, бо захворіла

"Василю Михайловичу, в нас усе спокійно? — запитує міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, 48 років, у колеги з Мінохоронздоров"я 53-річного Василя Князевича перед засіданням уряду в середу. Той умощується в кріслі та ствердно киває.

— Ну якщо ви без маски, то я бачу, що все нормально, — продовжує жартома Кучеренко.

До зали входить голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель у марлевій пов"язці. Вона другий тиждень хворіє. Решта без масок.

Доки міністри перемовляються, заходить прем"єрка 48-річна Юлія Тимошенко. Приносить графік динаміки захворюваності на грип. Розповідає, що у вихідні був незначний спад, а з початку тижня грипозних побільшало втричі.

— Станом на 10 листопада кількість хворих за добу досягла 90 тисяч, — каже. — Епідемія не розслаблює своїх обіймів. Це загрозлива динаміка, яка потребує більш активного втручання.

Скаржиться, що президент Віктор Ющенко тиждень не підписує закону про виділення 1 млрд грн на закупівлю реанімаційного медобладнання, вакцини від грипу:

— За кожну людину, яка хворіє або гине, персональну відповідальність несе саме він.

Тимошенко нервово стукає нігтями по столу. Пояснює, що глава держави нібито хоче ввести надзвичайний стан і скасувати вибори. Хоча Ющенко це кілька разів заперечував.

Ліки можна буде купити без накруток

Прем"єрка скаржиться також на те, що напередодні президент наклав вето на постанову уряду про придбання медобладнання в Австрії. Звідти мали привезти інкубатори для новонароджених та апарати штучної вентиляції легенів.

— Хто буде відповідати за життя кожного немовляти, яке не отримало таке обладнання? — підвищує голос Тимошенко. — Ми поновимо дію цих постанов.

Розповідає, що уряд ініціюватиме створення мережі державних аптек на території держлікарень. Ліки там можна буде купити без накруток. А ще треба ухвалити рішення, щоби медикаменти у всіх аптеках продавали лише за рецептами.

— Це стосується не профілактичних, а лікувальних препаратів, — наголошує. — Потрібно заборонити рекламу ліків по телебаченню, бо люди починають займатися самолікуванням. А це призводить до смертельних наслідків.

Доки прем"єрка виступає, біля Кабміну перекривають дорогу. Повз мчить кортеж глави держави.

Друк грошей на боротьбу з грипом "підкошує" гривню

Президент 55-річний Віктор Ющенко відмовляється підписувати закон про виділення 1 млрд грн на боротьбу з епідемією:

— Не треба мене шантажувати. Піти на емісію (додаткове друкування грошей. — "ГПУ") означає офіційно оголосити, що сьогодні ми починаємо подальшу девальвацію національної валюти.

Глава держави вважає, що прем"єрка намагається спровокувати Нацбанк до емісії, а в разі відмови спробує замінити його керівництво. Каже, що він поверне закон до парламенту зі своїми пропозиціями.

— Ідеться про те, де брати кошти на проведення Майдану і рекламної агітації, яка сьогодні на кожному стовпі висить, — натякає на рекламу Юлії Тимошенко. — Вона обійшлася дорожче, ніж витрати на боротьбу з епідемією.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр вимагає заборонити рекламу ліків по телебаченню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі