середа, 13 грудня 2006 18:38

Прем"єр не бачить можливостей для компромісів

Новопризначений міністр із надзвичайних ситуацій 39-річний Нестор Шуфрич сидить на колишньому місці свого опонента  — Віктора Балоги. Довго й задумливо дивиться в одну точку. Піднімає брови догори і глибоко зітхає. Для нього це перше засідання уряду.

Прем"єр-міністр Віктор Янукович, 56 років, запізнюється. До зали заходить перший віце-прем"єр Микола Азаров. Шуфрич йому всміхається, а перший віце-прем"єр киває. За руку не вітаються.

З"являється Янукович. Обличчя похмуре. Бере букети червоних троянд.

— Щоб він зробив усе для того, щоб запобігти всім заходам по небезпеці техногенних ситуацій. Щоб їх взагалі не було в Україні, — плутано бажає Шуфричеві прем"єр. — А що стосується Чорнобиля — виконати програму і побудувати проект "Укриття".

Після вручення квітів усмішка з обличчя Януковича зникає.

— Шановні колеги, учора ми отримали пропозиції разом з вето по бюджету 2007 року, — повільно вимовляє.

Тому і 2006 рік був такий горбатий

Про зауваження президента Віктора Ющенка щодо проекту каже:

— Нам пропонується на папері знайти десять мільярдів гривень. Як ми з вами добре знаємо і знає кожен громадянин нашої  держави, що гроші з неба не падають. Такий приклад був уже у 2005 році. Коли перевантажили бюджет, це зробили свідомо популістськими заходами. І ми долаємо по сьогоднішній день наслідки 2005 року. Тому і 2006 рік був такий горбатий.

Міністри сидять незворушно. Деякі щось пишуть.

Прем"єр підвищує голос, коли згадує, що опозиція критикує його за підняття тарифів. Перекладає вину за це на попередні уряди.

— Вони сподіваються, що у нас вистачить терпіння? Що ми будемо терпіти й далі? Що вони будуть... — Янукович стримується, робить паузу й завершує: — Розповідати казки людям? Ми будемо працювати — це буде наш стиль.

Риторично запитує, що зробили при владі його попередники. Наказує міністрам протягом двох днів пошукати можливості для компромісів.

— Але я відверто скажу, що я їх фактично вже не бачу! — ледь не вигукує.

Цікавиться, чи міністри хочуть висловитися щодо порядку денного засідання уряду. У Кабміні Юрія Єханурова першим пропозиції подавав міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Його наступник мовчить.

За годину Шуфрич виходить із зали. Каже, що не складатиме мандата депутата Верховної Ради Криму. Буде одночасно міністром і депутатом. Але зарплату отримуватиме лише міністерську, бо кримські депутати її не мають взагалі.

— У 1994 році я об"єднав молодих підприємців, щоб боротися з тенденціями, які називають "кучмізмом". У 1998 році я був обраний народним депутатом як людина, яка не побоялася сказати владі "ні"! — каже про себе.

Кілька разів Шуфрич наголошує, що не буде критикувати попередню команду.

— Не хочу її колір називати, — додає.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр не бачить можливостей для компромісів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі