вівторок, 09 липня 2013 07:10

"Після Врадіївки жодні судді, прокурори нічого не значитимуть"

??Міністром юстиції призначили 36-річну Олену Лукаш. Вона замінила на цій посаді 57-річного Олександра Лавриновича, який перейшов працювати головою Вищої ради юстиції.

— Ми пам'ятаємо, як Лукаш вигороджувала Януковича і називала чорне білим 2004-го. Президенту потрібні такі суперлояльні кадри, — каже політолог 38-річний Олександр Палій. — Лукаш юрист із досить великим досвідом, але він більше негативний. У міністерстві виконуватиме функції, що виконував Лавринович. Зокрема, питання стосовно Конституційної асамблеї та референдуму. Після Врадіївки в Януковича зменшиться бажання проводити референдум. Бо він різко поляризує суспільство, і все може завершиться не так, як планує влада. Тому збиратимуть 300 голосів у Верховній Раді, щоб змінити Конституцію або написати собі якісь надійні виборчі правила з розрахунком на 2015 рік.

Янукович намагається взяти під контроль усі органи влади, щоб не було жодної самодіяльності. Але влада не розуміє: якщо події розвиватимуться як зараз, особливо після Врадіївки, то жодні судді, прокурори, Вища рада юстиції нічого не вирішуватимуть. Усе залежатиме від людей на вулиці.

Мін'юст готує пропозиції щодо проведення правової реформи,  розробляє нормативно-правові акти, організовує виконання рішень судів.

Голову Вищої ради юстиції обирають серед її членів на три роки без права переобрати. ВРЮ вносить президенту подання на призначення та звільнення суддів. Може притягувати до дисциплінарної відповідальності голову Верховного суду і його заступників, голів вищих спеціалізованих судів та їхніх заступників. Розглядає скарги прокурорів.

Зараз ви читаєте новину «"Після Врадіївки жодні судді, прокурори нічого не значитимуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі