вівторок, 19 грудня 2006 18:43

Парламент знову ухвалив бюджет

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Віце-прем’єр Володимир Рибак (ліворуч) спостерігає у Верховній Раді за суперечкою першого віце-прем’єра і міністра фінансів Миколи Азарова з ”нашоукраїнцем” Петром Порошенком
Віце-прем’єр Володимир Рибак (ліворуч) спостерігає у Верховній Раді за суперечкою першого віце-прем’єра і міністра фінансів Миколи Азарова з ”нашоукраїнцем” Петром Порошенком

— Да пошли вы!— перериває свою доповідь перший віце-прем"єр Микола Азаров, 59 років, коли опозиція щось вигукує під час його виступу. — Для вас это игры, а для меня — вся моя жизнь. Для меня это четырнадцатый бюджет!

Його доповідь зал слухає неуважно. Азаров повільно читає підготовлений для нього текст. Нечітко вимовляє слова. Весь час збивається на російську. Робить довгі паузи між реченнями. Щоб "підтримати" Азарова, фракція Блоку Юлії Тимошенко з ініціативи своєї лідерки кілька разів влаштовує у паузах овації. А найближча до урядової ложі фракція "Наша Україна" голосно перечить майже кожній його думці.

Азаров критикує помаранчеві уряди за неправильні розрахунки прожиткового мінімуму. Згадує успіхи першого уряду Януковича. Лякає наслідками від неприйняття бюджету. Мовляв, від цього постраждають місцеві бюджети.

Приймають поправки до бюджету. Серед них — обмеження пенсій депутатів і держслужбовців усіх рівнів до 10 тис. грн. Забороняють також безмитне ввезення  підліцензійних товарів. Уряд також зобов"язують перерахувати бюджет у першому кварталі 2007 року і всі кошти від приватизації направити на соціальні виплати. Тоді Кабінет Міністрів буде зобов"язаний підвищити мінімальну заробітну плату та пенсії.

Пенсії депутатів обмежили 10 тисячами гривень

Проти останньої поправки активно виступають "Наша Україна" та БЮТ. Вони не погоджуються ставити підвищення зарплат у залежність від успіхів у приватизації. Однак більшість приймає ці поправки і бюджет в цілому 245 голосами.

Після цього Азаров виходить із урядової ложі задоволеним. Він радить президентові Віктору Ющенку продемонструвати мудрість та виваженість і підписати цей бюджет.

— Я даже не хочу сейчас говорить о последствиях от возможного вето, — каже.

Радників президента він називає "командою війни", яка настроює президента на боротьбу з Кабміном. Про розрахунки першого заступника голови Секретаріату президента Арсенія Яценюка говорити не хоче:

— Все, что считают теоретики... это их проблемы. За выполнение бюджета отвечаем мы.

Азаров вважає, що економісти секретаріату не можуть вирішувати, яким має бути бюджет:

— Во всех странах за бюджет отвечает министр финансов. Я не знаю, где будет работать Яценюк через неделю или месяц. Спросят с меня, если хоть раз сорвется выплата пенсий... Чиновники секретариата участвуют в бюджетном процессе только на любительском уровне.

Арсеній Яценюк дивується, що уряд так поставився до пропозицій президента. Він радитиме главі держави знову ветувати цей документ:

— Реакція президента буде у найкоротший термін. Як тільки ми офіційно отримаємо цей документ, ви її побачите. Такий бюджет приймати не можна.

Зараз ви читаєте новину «Парламент знову ухвалив бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі