середа, 29 лютого 2012 00:45

"Немає доказів вини Луценка"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Юрій Гримчак: ”Ми без особливих надій розраховуємо на апеляцію та касацію”
Юрій Гримчак: ”Ми без особливих надій розраховуємо на апеляцію та касацію”

Печерський райсуд Києва засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на чотири роки тюрми за зловживання владою. Суд постановив конфіскувати квартиру та два автомобілі колишнього урядовця, позбавити його права обіймати держпосади протягом трьох років і зобов'язав сплатити 643 тис. грн. Такий вирок судді оголосили на засіданні в понеділок.

— У нас з'явився новий термін у юриспруденції — буботіння вироку. На суді в Луценка він з'явився вдруге. Уперше його побачили у Тимошенко. Це такий вовко-кірєєвський стиль — судді зачитують вирок, а ніхто нічого не чує, — говорить депутат-"нунсівець" і товариш екс-міністра 46-річний Юрій Гримчак. — Це вирок, написаний Банковою. Це було видно, коли в ході резолютивної частини оголосили перерву на 5 хвилин. Вона затяглася на 15, бо в новий офіс у "Межигір'ї" ще не провели урядовий зв'язок. Виявилося, що у вироку не був позначений термін ув'язнення.

Чому Луценка засудили на чотири роки, хоч обвинувачення просило на півроку більше?

— У нього є "пом'якшувальна обставина" — він не винен. Інакше не можна пояснити ситуацію, коли мінімальний термін ув'язнення за статтею передбачає сім років тюрми, прокурор просить чотири з половиною, а суд дає чотири. Це говорить про те, що немає ніяких доказів вини Луценка. Жодних показів свідків не врахували. Незрозуміло, навіщо ми їх слухали і чим суд займався останні вісім місяців.

Не взяли до уваги постанову Кабінету Міністрів. Згідно з нею, у разі візування відповідними службами будь-якого документа відповідальність за нього однаково несуть як той, хто підписує, так і той, хто готує. Якщо керівник департаменту вважає, що якийсь наказ незаконний, то має це написати і відмовитися ставити підпис. На жодному з таких документів, які ставлять у провину Луценку, немає ніяких зауважень. Тобто вони були законні.

Захист готує апеляцію. На що розраховуєте?

— Що будуть виявлені порушення. Захист просив залучити до справи висновки експертиз. Але суд чомусь на них не зважив. Не викликали свідків захисту, тоді як від обвинувачення їх було аж 148.

Ми без особливих надій розраховуємо на апеляцію та касацію. Заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ — рідний брат генпрокурора. Чи може він відхилити звинувачення гепрокуратури?

Зараз ви читаєте новину «"Немає доказів вини Луценка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі