неділя, 26 лютого 2006 13:45

Мовний референдум не пройшов

На останній перед виборами дев"ятій сесії парламент Криму вирішив 26 березня одночасно із загальноукраїнськими виборами провести ще референдум. Щоправда, місцевий і  консультативний, — про надання російській мові статусу другої державної.

Це рішення після більш двогодинних бурхливих дебатів було прийнято 53 голосами. Зі ста депутатів кримського парламенту в залі були присутні 62. Ті, хто не прийшли, ще до початку засідання заявили, що не хочуть "марати" себе участю у скандалі.

Питання про мову, ініційоване представниками партії "Союз", було тринадцятим у порядку денному. Але завдяки активній підтримці заступника спікера парламенту "регіонала" Василя Кисєльова, 57 років, який вів засідання, воно стало чільним. Через мовне питання навіть відклали прийняття бюджету автономії на цей рік.

Спершу проект референдуму його прибічники хотіли поставити на голосування без обговорення. Але виявилося забагато опонентів: крім "нашоукраїнців", БЮТівців і представників кримськотатарського меджлісу, проти були блок Куниціна і навіть комуністи.

Глава Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умеров, 48 років, такий референдум назвав виливанням води на млин Росії і маніпуляцією думкою виборців. Запропонував не обдурювати виборців, а нарешті визнати, що російська мова ніколи не отримає в Україні статусу державної, а захист потрібен українській і кримськотатарській.

Партія регіонів
хоче зробити Крим частиною Донецької області

Прем"єр-міністр автономії Анатолій Бурдюгов, 47 років, нагадав, що ініціатори референдуму в грудні 2004 року закликали до створення Південно-Східної автономії.

— Сьогодні вони затіяли подібну акцію, тепер уже щодо російської мови. Абсолютно очевидно: Партія регіонів хоче зробити Крим частиною Донецької області, — запевняв Бурдюгов.

Він певен, що після 26 березня ніхто з тих, хто виступає за референдум, не збирається повертатися до цього питання. Прем"єр переконаний: на півострові двомовність  реально існує, і прав російськомовних жителів ніхто не обмежує. Однак громадяни України повинні знати й українську мову. Хоча б з огляду на елементарну освіченість.

Не вгамував пристрастей і категоричний протест прокурора Криму Віктора Шемчука, 35 років. Адже питання, що стосуються конституційного ладу і державного устрою України — а мова належить саме до цієї сфери, — депутати автономії вирішувати не можуть. Тож прийняте рішення буде незаконним, референдум із загальнодержавних питань в окремому регіоні нелегітимний і проводити його недоцільно.

За референдум усе ж таки проголосували. Депутати зобов"язали уряд автономії профінансувати витрати на мовний плебісцит, а його проведення доручити місцевому Центрвиборчкому.

Прокурор Криму вже вніс подання до кримського парламенту. Він вимагає скасувати рішення щодо референдуму як таке, що суперечить Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Мовний референдум не пройшов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі