четвер, 22 грудня 2005 18:22

Матвієнко повертається до Києва

 

"Каторжна праця чотирьох місяців скінчилася, нарешті можна відпочити, розслабитися", — сказав виконувач обов'язків віце-прем'єра кримського уряду Володимир Гриб на прес-конференції, яка відбулася в Сімферополі 21 вересня, після відставки Ради міністрів автономії.

Місцеві гострослови називали команду 52-літнього Анатолія Матвієнка "урядом дачників". У жовтні Верховна Рада автономії мала заслухати його звіт. Але потім депутати вирішили зробити це в вересні.

Довідавшись про зміну дати, прем'єр зібрав журналістів на "надзвичайну" прес-конференцію. Матвієнко спізнився на 45 хвилин і прочитав повідомлення, озаглавлене "Про спробу корупційного перевороту в Автономній Республіці Крим". Цей переворот, за його словами, має на меті "кардинально змінити принципи здійснення владних повноважень в АРК, установити на місці конституційної Ради міністрів закриту тіньову структуру, обрану зі зручних для маніпуляції людей, що є зрадою інтересів Криму й України".

Прем'єр попередив, що здійснити "корупційний переворот" хочуть кримінально-фінансові групи, які мають "прикриття в представницьких і правоохоронних органах". Матвієнко заявив, що звернеться до президента "із проханням негайно відреагувати на кримську ситуацію й ужити жорстких заходів". Спроби журналістів довідатися подробиці закінчилися нічим — прем'єр на запитання відповідати відмовився.

Парламент на обвинувачення відреагував миттєво. Його президія назвала слова Матвієнка образливими, цинічними, необґрунтованими, які мають "одну мету — залишитися при владі". Лідери депутатських фракцій повідомили, що 82 депутати зі ста готові проголосувати за відставку прем'єра.

На порожнє крісло прем'єра претендували всі 100 депутатів зі 100

Уже наступного дня, 20 вересня, Матвієнко направив Вікторові Ющенку заяву з проханням прийняти його відставку. Він написав, що, оскільки очолювана ним партія "Собор" не підтримала кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра України, зрадивши цим національні інтереси, він склав із себе повноваження її голови і вийшов з її лав. Далі він повідомив, що у зв'язку з останніми подіями "з моральних причин" не може обіймати посаду голови Ради міністрів АРК.

88 депутатів не без задоволення підтримали прохання Матвієнка. У своєму останньому виступі він сказав, що вважає "себе кримчанином" і зробить усе, "щоб виправдати цю довіру". Рішення ж про відставку — "це не втеча. Порядок у Криму буде наведений. Розпочату справу я доведу до кінця". Після цього мала відбутися прес-конференція Матвієнка. Але екс-прем'єр її проігнорував.

Парламент одразу приступив до обговорення кандидатів на звільнену посаду. На неї претендували всі 100 зі 100 депутатів. Але врешті-решт відібрали трьох— з тих, що вже двічі очолювали уряд Криму — Сергія Куніцина, начальника республіканського управління Нацбанку Анатолія Бурдюгова і першого заступника спікера парламенту Василя Кисельова. Їх кандидатури спікер Борис Дейч запропонує на вибір Президентові України. 23 вересня на черговому засіданні парламенту один із них, можливо, стане новим прем'єром кримського уряду.

Зараз ви читаєте новину «Матвієнко повертається до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі