четвер, 09 квітня 2009 17:57

Арсеній Яценюк заграє з Росією

Через два дні після оголошення Верховною Радою дати чергових президентських виборів (25 жовтня 2009 року) у Києві з"явилися рекламні щити проекту "Россия", на яких Україна у складі колишнього СРСР. На думку політолога Андрія Латиніна, імовірні претенденти на посаду глави держави намагаються у такий спосіб продемонструвати проросійсько налаштованим виборцям свою близькість до РФ.

Політолог вважає, що розкрутка теми близькості з Росією може бути вигідною новому політичному проекту Арсенія Яценюка, якого називають найімовірнішим претендентом у наступники Віктора Ющенка. До останнього часу екс-спікер просував свою програму на заході країни, а зараз настав час представити себе і в проросійських регіонах.

— Очевидно, Яценюк обрав таку тактику: у західних областях заявляє про інтеграцію України до Європи й НАТО, а на сході й півдні просуває діаметрально протилежні ідеї. Це у традиціях української політики, — зазначає Латинін.

Цю тезу політолога підтверджує нещодавнє інтерв"ю Яценюка радіостанції "Эхо Москвы". У розмові з журналістом Венедиктовим він розповів про бажання тісно співпрацювати з Росією.

— Пам"ятаєте, була ідея єдиного економічного простору. Я підтримував її, але, на жаль, усе заглохло.

Не вірить екс-голова Верховної Ради й у швидкий вступ України в НАТО, про що й заявив у тому ж інтерв"ю:

— Референдум буде мінімум років через п"ять.

Пам"ятаєте, була ідея єдиного економічного простору. Я підтримував її

Цю тему Арсеній Яценюк розвинув під час перебування на Кримському півострові цього тижня.

— Питання в частині членства України в НАТО не стоїть на порядку денному. Нам ніхто не пропонує стати членом НАТО, — каже колишній голова ВР на прес-конференції у Сімферополі. — Україна не готова вступати в Альянс. Мало того, НАТО не готове прийняти Україну. Ми говоримо про те, що не відбудеться ані завтра, ані післязавтра.

Натомість, перебуваючи у Криму, екс-спікер виступив за те, щоб автономія отримала безпосереднього представника у центральній виконавчій владі:

— У новому уряді обов"язково буде віце-прем"єр із питань Автономної Республіки Крим — окрема людина, що займатиметься винятково проблемами Автономії. Вона володітиме всією інформацією, вноситиме пропозиції, починаючи від Кабміну і завершуючи Радою нацбезпеки й оборони. Головне ж, контролюватиме виконання цих рішень, — лив бальзам на душі противників Автономії у складі України екс-голова Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Яценюк заграє з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі