четвер, 23 березня 2023 08:36

В Україні збільшується захворюваність на Covid-19: МОЗ закликає вакцинуватись

В Україні збільшується захворюваність на Covid-19: МОЗ закликає вакцинуватись
Кількість хворих на коронавірус в Україні зростає. Фото: korrespondent.net

В Україні зростає кількість хворих з ускладненнями коронавірусу. Тому міністерство охорони здоров'я ініціювало низку заходів на підтримку вакцинації.

Вони тривають у 10 регіонах України протягом березня-квітня, повідомляє пресслужба МОЗ.

Нині в Україні двома дозами вакциновано 15,5 млн осіб. А першою бустерною ‒ лише 3,1 млн людей. Понад 260 тис. осіб мають дві бустерні доза щеплення. У МОЗ наголошують, бустер дуже важливий, щоб поновити та продовжити захист від вірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привіт Пекіну: Байден "розсекретив" інформацію, звідки взявся Covid-19

"В Україні зараз циркулюють штам "Омікрон" та ще 10 підтипів вірусу SARS-CoV-2. Для нас ризикованою є ситуація появи підтипу "Омікрону" ХВВ 1.5, більш відомого як "Кракен". Для цього штаму характерна швидка передача інфекції від людини до людини. За умови постійного перебування в бомбосховищах, неможливості дотримуватися протиепідемічних норм – значно зростає ризик швидкого поширення інфекції та вірогідність того, що більше людей захворіють на коронавірусну хворобу", – наголосив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він радить українцям вакцинуватися проти Covid-19, каже, що в Україні достатньо якісних, безпечних та ефективних вакцин.

Водночас лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій наголошує, що вакцинація не гарантує уникнення інфікування.

"Проте вже доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень, які можуть бути критичними в умовах війни. Ми спостерігаємо стабільне зростання захворюваності на Covid-19. Близько 15 тисяч підтверджених випадків за минулий тиждень. Збільшується також кількість ушпиталених через Covid-19 і померлих – до 100 летальних випадків на тиждень", – сказав Лапій.

За його словами, серед померлих внаслідок ускладнень коронавірусу 85% становлять люди віком від 65 років, які мали би пройти базовий курс вакцинації й отримати принаймні одне бустерне щеплення.

На весну 2023 року прогнозують збільшення захворюваності на Covid-19. Це пов'язано з властивістю штаму Craken швидко поширюватися. не так багато людей вакцинувалося.

При низьких темпах вакцинації захворюваність може зростати і впродовж весни, сказав голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти Covid-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України Федір Лапій,

Зараз ви читаєте новину «В Україні збільшується захворюваність на Covid-19: МОЗ закликає вакцинуватись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі