пʼятниця, 21 липня 2023 11:52

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЗСУ розповіли, як реагуватимуть на спроби РФ вивезти українське зерно морем

У ЗСУ розповіли, як реагуватимуть на спроби РФ вивезти українське зерно морем
Росія перетворила Чорне море у зону небезпеки. Фото: ukrinform.ua

Російські загарбники фактично перетворили Чорне море на зону небезпеки.

Україна має необхідне спорядження й буде реагувати на "військові цілі" у випадку спроб крадіжки українського зерна. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає Gazeta.ua.

За її словами, нині судна неактивні в навігації, оскільки усвідомлюють, що море досить потужно заміноване. Однак, за цей час відбулось багато природних процесів, зокрема, шторми та землетруси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ б'є по українських портах – в ISW з'ясували наміри Путіна

"Це суттєво могло вплинути на зміну так званої карти мінних морів. Дуже багато змін відбулось у замінуванні самої акваторії, тому навігація не дуже активна. Основна їхня навігація зосереджена на тому, щоб з Азовських портів мародерити те, що можна вивезти, зокрема й зерно, – зазначила Гуменюк.

Вона запевнила, що Україна реагуватиме, якщо будуть виявлені відтепер "військові цілі", які прямуватимуть до портів Росії.

"Ми маємо відповідне спорядження і будемо реагувати відповідно до прийнятого рішення", – додала Гуменюк.

У Сполучених Штатах Америки вважають, що Росія намагається відновити блокаду українських портів. Дії РФ можуть серйозно вплинути на продовольчу безпеку, заявила заступниця речника Білого дому Олівія Делтон.

Росія з 20 липня вважатиме залученими до війни ті країни, судна яких прямуватимуть до чорноморських портів України.

Міністерство оборони України дало дзеркальну відповідь на погрози Росії. У відомстві заявили, що всі судна, які рухаються до морських портів РФ та тимчасово окупованих українських портів, розглядатимуться як перевізники воєнних вантажів "із усіма відповідними ризиками".

Зараз ви читаєте новину «У ЗСУ розповіли, як реагуватимуть на спроби РФ вивезти українське зерно морем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі