пʼятниця, 21 липня 2023 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ б'є по українських портах – в ISW з'ясували наміри Путіна

РФ б'є по українських портах – в ISW з'ясували наміри Путіна
Наслідки нічних ударів РФ по одеських портах. Фото: Міністерство відновлення

Атакуючи українську портову та зернову інфраструктуру, а також погрожуючи атакувати цивільні судна в Чорному морі, Росія намагається створити відчуття невідкладності повернення Кремля до зернової ініціативи.

Україна збирає більшу частину свого врожаю в липні-серпні, тож удари РФ по портовій та сільськогосподарській інфраструктурі можуть ще більше ускладнити здатність країни звільнити місце для зерна нового врожаю, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Тривалі перебої в зерновій логістиці матимуть все більший вплив на постачання зерна, посилюючи відчуття нагальності, яке Москва сподівається створити. Російські удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі, а також військово-морські дії продовжують ілюструвати, що Кремль готовий використовувати військово-морські сили та засоби високоточної зброї для вирішення нагальних економічних проблем, а не для операцій в Україні", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали наслідки нічних ударів РФ по одеських портах

Російський диктатор Володимир Путін регулярно вдається до ескалаційної риторики щодо підтримки Заходом України, намагаючись вплинути на його поведінку. Спроба домогтися економічних поступок від Заходу може підірвати міжнародні зусилля Кремля, поставивши під загрозу постачання продовольства до кількох країн, які є цільовою аудиторією РФ.

"Незрозуміло, якою мірою російські сили мають намір завдавати ударів по цивільних суднах у Чорному морі, хоча Кремль, ймовірно, вважає, що ця заява матиме стримуючий ефект на морську активність у Чорному морі і створить умови, що нагадуватимуть повну блокаду українських портів на початку повномасштабного вторгнення", – додали в інституті.

На світанку росіяни випустили ракети типу "Калібр" з ракетоносія, який вночі вивели на чергування у Чорне море. Є влучання в термінали з зерном одного з агропідприємств Одеської області. Ворог знищив 100 т гороху та 20 т ячменю.

Напередодні вночі були атакована портова інфраструктура, яка задіяна в роботі зернового коридору. В результаті пошкоджено резервуари та причали Одеського порту.

В Одеській області російські окупанти обстріляли портову та критичну інфраструктуру. Атакували ракетами "Онікс", Х-22 та X-59. Останню вдалося збити на підльоті до берега. Вона впала в одному з кварталів Одеси й утворила велику вирву. Троє людей отримали поранення.

У ніч проти 20 липня в Одесі та Миколаєві пролунали вибухи під час повітряної тривоги.

В Міноборони країни-агресорки Росії заявили, що удари по Одесі та Миколаєву 20 липня, внаслідок яких загинули мирні люди, були помстою за пошкодження Кримського мосту.

Зараз ви читаєте новину «РФ б'є по українських портах – в ISW з'ясували наміри Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі