пʼятниця, 12 липня 2024 23:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни заявили, що українці хочуть підірвати дві дамби на Дніпрі: в МЗС відреагували

Росіяни заявили, що українці хочуть підірвати дві дамби на Дніпрі: в МЗС відреагували
Росіяни хочуть підірвати дві дамби на Дніпрі. Фото: Укрінформ

Представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що нібито Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища.

Міністерство закордонних справ України категорично спростовує абсурдні російські звинувачення в нібито підготовці українською владою підриву дамб Київської ГЕС, Канівського водосховища, чи іншої інфраструктури задля буцімто покладання провини на Росію, йдеться у повідомленні українського Міністерства.

У України не може бути жодної реалістичної мети чи мотиву, щоб руйнувати власну інфраструктуру чи створювати загрози для власних людей.

"Що стосується "покладання провини на РФ", то російський режим сам чудово справляється з цим завданням власними воєнними злочинами. Варварський удар російської ракети по дітям у головній дитячій лікарні України "Охматдит" свідчить сам за себе", - наголосили в МЗС.

У разі втілення Москвою будь-яких злочинних намірів щодо дамб Київської ГЕС, Канівського водосховища, чи іншої інфраструктури відповідальність за такі дії нестиме виключно держава-агресор Росія, наголосили в МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні цьогоріч рекордно міліють ріки

Справжньою метою таких заяв Москви є намагання залякати українське суспільство та ввести в оману міжнародну спільноту та медіа.

"Росія вже багато разів демонструвала таку стратегію: звинувачувати інших у тому, що вчиняє чи планує вчинити сама. Чергові російські фантазії на тему дніпровських дамб - це привід для міжнародної спільноти ще уважніше слідкувати за діями Росії", - підкреслили в МЗС.

Міністерство закордонних справ закликало міжнародні медіа "не цитувати російських спікерів без додаткової інформації про попередню історію їхньої брехні та не ставити знак рівності між українськими та російськими заявами".

6 червня 2023 року близько 03:00 російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської гідроелектростанції у Херсонській області. У результати російського воєнного злочину у зоні лиха опинилися понад 16 тис. людей і 80 населених пунктів.

На підконтрольних Україні територіях загинули 33 людини, 28 - отримали поранення. Понад 40 людей зникли безвісти. Підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на майже $14 млрд.

Офіс генерального прокурора повідомив про розслідування за статтею екоцид.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни заявили, що українці хочуть підірвати дві дамби на Дніпрі: в МЗС відреагували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі