четвер, 06 червня 2024 05:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Найбільша техногенна катастрофа за десятиліття: рік тому росіяни підірвали Каховську ГЕС. Фото наслідків
25

Наслідки підриву росіянами Каховської гідроелектростанції
Фото: Facebook.com/Ukrhydroenergo
Наслідки підриву росіянами Каховської гідроелектростанції
Наслідки підриву росіянами Каховської гідроелектростанції
Наслідки підриву росіянами Каховської гідроелектростанції
Наслідки підриву росіянами Каховської гідроелектростанції

Минув рік відтоді, як російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської гідроелектростанції у Херсонській області.

Gazeta.ua нагадує про злочин російських окупантів.

6 червня 2023 року близько 03:00 росіяни підірвали греблю ГЕС, найбільшої за площею мілководдя. Підрив спричинив затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро.

Низка наявних прямих і непрямих свідчень доводять причетність військово-політичного керівництва Російської Федерації до підриву гідроелектростанції, сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов.

Росіяни скоїли теракт, щоб зірвати контрнаступальні дії українських Сил безпеки та оборони, сказав представник ГУР.

Повідомлення про мінування станції були ще в квітні позаминулого року. Росіяни замінували ГЕС і дамбу, а потім здійснили підрив, розповів Юсов.

У результати російського воєнного злочину у зоні лиха опинилися понад 16 тис. людей і 80 населених пунктів.

Рівень води у районі Нікополя становив понад дев'ять метрів, у Херсоні - понад п'ять метрів.

На підконтрольних Україні територіях загинули 33 людини, 28 - отримали поранення. Понад 40 людей зникли безвісти, було сказано у доповіді міжнародної комісії ООН.

"Маємо інформацію і щодо того, що відбувається на окупованій частині Херсонщини. Для цього навіть слова "катастрофа" замало. Російське зло сформувало там спеціальні групи, щоб прибрати й, очевидно, сховати тіла загиблих людей", - сказав президент України Володимир Зеленський.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою техногенною катастрофою у Європі за останні десятиліття.

"Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, це вигнати її з України", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 44 країни виступили за створення спецтрибуналу щодо злочинів Росії

"Руйнування греблі призвело до значних людських жертв та масштабної екологічної катастрофи і має всі ознаки воєнного злочину та екоциду", - повідомила Національна академія наук України.

Внаслідок осушення і фрагментації Каховського водосховища сталася катастрофічна загибель багатьох водних рослин і тварин. Від підриву ГЕС була знищена молода риба. Загалом постраждали популяції понад 70 видів риб, серед яких 18 є червонокнижними.

Дно колишнього Каховського водосховища заросло вербою і тополями. За рік на 150 тис. га колишнього водосховища утворився ліс. Більшу територію займає верба заввишки 2,5-3 м, водяний щавель і західний каркас, за інформацією Суспільне.

Підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на майже $14 млрд.

Офіс генерального прокурора повідомив про розслідування за статтею екоцид.

Сукупні економічні, соціальні та інші втрати України внаслідок російської агресії станом на кінець 2023 року становили майже $499 млрд, повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

21 травня Рада Європейського Союзу схвалила передання Україні надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів. 90% коштів підуть на військову підтримку для Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша техногенна катастрофа за десятиліття: рік тому росіяни підірвали Каховську ГЕС. Фото наслідків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі