середа, 17 квітня 2019 13:36

Назвали імена диверсантів, які підірвали авто українських розвідників
3

Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався,   громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев
Фото: СБУ
Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався,   громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев
Громадянин Росії  30-річний Тимур Дзортов - другий затриманий за підозрою в підриві авто українського розвідника 4 квітня

Вибухівку під автомобіль українського розвідника Максима Шаповала заклав диверсант 53-річний Олег Шутов.

Він є співробітником так званого центру спецоперацій ДНР під опікою офіцерів ФСБ РФ і військової розвідки російських спецслужб. Про це на брифінгу 17 квітня розповів голова СБУ Василь Грицак.

"Він мешканець міста Донецька. Саме ця особа 26 червня 2017-го заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала", – розповів Грицак.

За його словами, для цього Шутов орендував квартиру в тому самому будинку, де мешкав Шаповал, орендував паркомісце поруч із машиною Шаповала. Після виконання теракту виїхав на Донбас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух авто українського розвідника: інформацію диверсантам зливав податківець

Диверсант, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався, — громадянин Росії 41-річний Олексій Комаричев. Він із тієї ж диверсійної групи, що і Шутов, за словами Грицака.

"Організацію та здійснення обох терактів здійснювали одні й ті самі люди. Обидва теракти сплановані, профінансовані, організовані безпосередньо російськими спецслужбами. Це були спільні операції Федеральної служби безпеки РФ і Головного управління Генштабу ЗСУ РФ, більше відомої як військова розвідка Росії", – сказав Грицак.

Разом із Комаричевим діяв інший громадянин Росії 30-річний Тимур Дзортов. За даними СБУ, Комаричев у різний час проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби РФ із контролю за обігом наркотиків, а з 2016-го "був звільнений через компрометуючі обставини" зі служби і "під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки".

"За сприяння ФСБ був звільнений з-під варти і залучений до диверсійної діяльності на території країн Євросоюзу та України як офіцер російської розвідки", – заявив Грицак.

А Дзортов, який мешкав в Інгушетії, був членом оперативної бойової групи. Він контролював закладення Комаричевим вибухового пристрою та мав забезпечувати його безпечний відхід. Дзортова затримали на конспіративній квартирі.

38-річний Максим Шаповал загинув 27 червня 2017-го року. Був командиром Головного управління розвідки Міноборони України. Керував підрозділом глибинної розвідки. Його службовий автомобіль Mercedes вибухнув о 8:10 на перетині вул. Солом'янської та Механізаторів у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Назвали імена диверсантів, які підірвали авто українських розвідників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі