середа, 25 квітня 2012 11:17

Берлусконі змусили платити "Коза нострі"

Берлусконі змусили платити "Коза нострі"
Берлусконі був у "становищі жертви", вважають судді. Фото: segodnya.ua

Колишній прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусокні в 1970-1980-х роках виплачував сицилійській мафії "значні суми" грошей. Про це сказано в документі, опублікованому у вівторок Касаційним судом Італії.

На думку суддів, Берлусконі, був у той час підприємцем, що перебував у "становищі жертви" і змушений був платити за те, щоб убезпечити себе і свою сім'ю.

"Посередником" між Берлусконі і Коза Ностра був один з найближчих сподвижників і давніх друзів екс-прем'єра Італії Сильвіо Берлусконі, відомий сенатор від партії Народ свободи Марчелло Делл'Утрі, який підозрюється слідчими органами Італії у співпраці з мафією.

Опублікована судом інформація підтверджує чутки про те, що Берлусконі у 80-х роках виплачував "данину" ватажкові сицилійської оргзлочинності Стефано Бонтате за свою підприємницьку діяльність на Сицилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлусконі можуть запроторити за грати на 5 років за хабар

Останній раз про це в травні 2011 року на судовому засіданні в Палермо розповідав один з колишніх ватажків Коза Ностра, засуджений Джованні Бруска.

Вперше про тісні контакти Берлусконі з ватажками мафії заявив під час іншого судового процесу наприкінці 2009 року мафіозі Гаспаре Спатузза. Він розповів слідству про свою зустріч у Римі в 1993 році з одним з ватажків "Коза ностра" Джузеппе Гравіано, який доручив йому здійснити теракт на столичному стадіоні "Олімпіко". За його словами, у ході зустрічі Гравіано вперше назвав йому імена Берлусконі і Марчелло Делл'Утрі, як довірених осіб "Коза ностра".

У свою чергу, прем'єр-міністр Італії Берлусконі називав "необґрунтованими і образливими" чутки про свої зв'язки з мафією і запевняв, що завжди боровся з організованою злочинністю. За словами прем'єра, його уряд у боротьбі з мафією "зробив більше, ніж усі інші за останні 20 років". Пізніше він навіть пообіцяв знищити в Італії організовану злочинність до 2013 року.

Пізніше також з'явилася інформація, що партія "Вперед, Італіє", створена в 1990-х роках Берлусконі, нібито була пов'язана з сицилійською мафією. Тоді Массімо Чанчіміно, син колишнього мера Палермо, заявив у суді, що батько, пов'язаний з мафією, розповів йому про зв'язки партії "Вперед, Італіє", що припинила своє існування в 2007 році, з мафіозі. "Батько пояснив мені, що "Вперед, Італіє" було створено в результаті угоди між державою і мафією", - сказав Чанчіміно.

Коментуючи це повідомлення, міністр юстиції Італії Анджеліно Альфано спростував його. "Вперед, Італіє" ніколи не була пов'язана з мафією", - заявив міністр. Він нагадав, що сам працював у цій партії з 1994 року і, серед іншого, обіймав відповідальні посади на Сицилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханка Сильвіо Берлусконі народила дитину

У зв'язках з мафією неодноразово звинувачувалися і соратники Берлусконі. Так, у червні 2010 року апеляційний суд Італії в Палермо підтвердив вирок сенаторові від владної партії "Народ свободи" Дель'Утрі, обвинуваченому в зв'язках з мафією, проте скоротив необхідний термін покарання з 9 років тюремного ув'язнення до 7 років.

Також на початку березня минулого року Сенат парламенту Італії проголосував за відставку сенатора від владної партії "Народ свободи" Ніколи Ді Джіроламо. Прокуратура підозрює його в тісних зв'язках з мафією, зокрема, з калабрійською злочинною організацією - "Ндрангета".

Зараз ви читаєте новину «Берлусконі змусили платити "Коза нострі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі