середа, 21 жовтня 2020 11:34

Створили унікальну інтерактивну карту українських діалектів

Створили унікальну інтерактивну карту українських діалектів
Фахівці з Ужгорода створюють карту діалектів. Фото: "21 Ужгород"

В Ужгородському національному університеті фахівці факультету інформаційних технологій спільно з філологічним факультетом розробили інтерактивну карту діалектів України.

Над проєктом працюють понад 4 роки, повідомляє "21 Ужгород".

"Проєкт вдосконалювали багато разів. Додавали рішення, які давали змогу зробити те, до чого ми прийшли у спілкуванні з філологами та діалектологами. Нам треба було те все заново переробляти. Але велика кількість напрацювань стала в нагоді. Плануємо поширити програму на країни-сусіди. Щоб вони могли вносити свої слова, бачити, як говорили їхні старші родичі", - розповів завідувач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Олександр Міца.

Аналогів проєкту немає у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Габелок, нюхтики, страпезяки - які слова допоможуть освоїти волинську говірку

"Будемо фільтрувати слова. Відбирати лише діалектні. Або шукати багато визначень одного слова, які існують у певному регіоні", - повідомив студент Георгій Дулішкович.

Зараз на карті є 190 літературних слів та 220 діалектних. Користувачі можуть власноруч додавати слова. Але з'являться вони після затвердження адміністратора.

Проскурівська говірка донині у вжитку в передмістях Хмельницького. Зустрічається в родинах, де мешкають разом декілька поколінь. Сучасні хмельниччани неодноразово чули такі слова якщо не в побуті, то на вулицях.

Зараз ви читаєте новину «Створили унікальну інтерактивну карту українських діалектів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі