четвер, 12 червня 2014 20:20

"Хамерман знищує віруси" представив вечір патріотичної пісні Terra Bandera
18

"Хаммерман знищує віруси" в клубі "Gogol BARdello"
Гурт "Хаммерман знищує віруси"
Обкладинка альбому "ПОП-ЗВЕЗДА" гурту "ХЗВ"
"Хаммерман знищує віруси" в клубі "Gogol BARdello"
"Хаммерман знищує віруси" в клубі "Gogol BARdello"

Не скажу, що журналістові для того, щоб іти на подію, конче готуватись, але на недавній виступ "Хамерман знищує віруси" я потрапив не зовсім заплановано. Без фотоапарата, "звукозаписувальної апаратури", а на додачу до того мене залишили самого мої колеги. Лишалося насолоджуватись культурною програмою, тобто бути на концерті, нарешті, не журналістом, а людиною.

В музичному плані ХЗВ - це синті-поп, індастріал, панк, укрвесілля і трошки фрік-кабаре (фрікства багато, кабаре ледь-ледь). Набагато більше часу треба, щоб пояснити концептуальний замисл цього утворення. Нещадна наруга з усього можливого й однозначно - гротеск. Оспіввують і висміюють суспільні цінності й вади з особливою плюгавістю. Часто глумляться зі смерті. Втім, якими мітками їх не позначай, думаю, ці митці кожній будуть тільки раді. Свідомо примітивізовані тексти й музичні мотиви. При цьому віршики трапляються сповна інтелектуальні, а гармонії теж писані не без таланту й натхнення.

Співає здебільшого Володимир Пахолюк, але довгі вокальні партії форсованим фальцетом свого драматичного тенора виводить і піаніст зі сценічним ім'ям Альберт. Альберт Цукренко. Тексти переважно ще й присмачені скаженим суржиком і неприкритими матюками. Якщо від такого в вас ніщо не зів'яне, тоді вам можна на їхній виступ, і можна продовжувати читати цю статтю. Тільки пісні привселюдно не вмикайте.

"Родітєлі мої викладачі моралі
І потому мені із дєтцтва є****ся нє давалі.
Но я на цю х**ню вобщє не рєагіровав -
уходив в туалєт і там потрохи субліміровав.
Казав, шо мєдітірую, шо відкривію чакри,
а детскоє сознаніє плоділо сімулякри…
...
Я так привик є**ть плоди своїх фантазій,
предмети ексгумації і жертви автаназій.

Мені вже шила нікрофілку якась мєнтовська клізма
за то шо я **ал холодний труп постмодернізма.

Соло Альберта:

На цей вечір програма називалася "Terra Banderra", але не варто тільки через це вважати її творців шукачами національної ідеї. Згадка в "Хамерманів" - це для будь якого явища, перш за все, перевірка іронією. Сарказм, як на мене, до них не клеїться. Засерйозний то жанр.

Без політичного злободення в клубі не обійшлося - були пісні і про Путіна, Януковича, Кличка. Але хай кожен сам вирішує, наскільки все це - як недавній сингл "Хочеться в Європу" і сама назва вечірньої програми - данина часу, а наскільки кон'юнктурне бажання сподобатись і вклинитись у тренди.

Як би то не було, звучала й пісенька, присвячена далекому російському другу. Співак розповів коротку передістрію. Цитата, як ви розумієте з першого абзацу, приблизна: "Був у мене друг. Живе в жопі світу, далеко в Росії. Раніше ми дружили. Він дивний, купу грошей тратив на альбоми The Federals. Одного разу зайшла мова про Майдан, і ми "поговорили по душам". Він, звісно, запитав, чи вважаю я героєм Бандеру, я, звісно, відповів, що так, і на цьому наша приязнь перервалась".

Цього вечора парочка були в костюмах червоно-чорних суперменів. Чорні колготки вдягнуті, як було видно по їхній формі, поверх сандалів. За спинами - мантії. На грудях - знак Супермена, однак із буквою "Б".

Під свою пісню-візитку вдягнули щось на подобі мазепинки й карпатського бриля, і додали вимову західно-українських дідусів: "Стефан Цвейґ отравившя, Маяковшький застрелившя, Ганнібал отравившя, Шикельґрубер застрелившя…". Ну, і мелодію трохи іншу взяли. Ага, і текст приспіву осучаснили:

Так виклично виглядати й поводитись серед непідготовленого українського натовпу - це значить часто наражатися на розправу, до чого вони і готові, і мали б уже звикнути. Років 10 тому я був свідком, як цьому дуету ще під час виступу погрожували розібратись, коли вони зійдуть зі сцени, а поки не сходили - їх перекрикували й запльовували з перших рядів. Але не будемо про терни, краще про самих зірок.

Група заснована в Сумах. З часом колектив скоротився до двох учасників, які один за одним перебралися до столиці. Обидва мають дітей, працюють редакторами, а за освітою один медик, інший - історик.

"На історичному факультеті тоді відкрили таку дуже модну спеціальність "історія та англійська мова", в результаті я не знаю ані історії, ані англійської мови", - розповідав в інтерв'ю Пахолюк. Це не завадило музикантові викладати в школі англійську, як і стати журналістом, а потім перебратися до Києва - спершу на місце редактора журналу "Мen's Health", пізніше став заступником головного редактора в "Maxim", ще пізніше - редактором у газеті "Капитал". Зізнається, що часто рядки на зразок "я приїхав до школи, від**здив дитину" - автобіографічні.

Обережно, в піснях дуже трапляються русскі матюги:


 
Якщо не рахувати синґлів, то останній альбом вийшов 2010 року. Зате на записи музиканти не скупі, їх у ньому 45. Трапляються різні пісні з однаковою назвою. Багато пісень мають коди й інтерлюдії. 2011-го на виклали його "Belarusian Edition": "Рэліз ад украінскага гурта "Хамерман Знищує Віруси" – калектыву, ад кожнага сутыкнення з якім мы адчуваем эйфарыю і суцэльную радасць быцця.

А ще поміж піснями рекламні вставки:


Якщо до колективу личить слово "принципово", то він принципово співпрацює з лейбом "Издательство "Изда". Окрім випуску альбомів "ХЗВ" цей лейбл засвітився ще виданням товстої книги "Івченко рятує Україну".

Частково форму своєї творчості "Хаммерман..." захищає і пояснює рядками з пісні "Нести мистецтво людям":

"Язик сучасного мистецтва складний і важкий як граніт.
І разом з тим воно з народом народной мовой говоріт.
Давайте, будем
нести мистецтво людям.
Вони двома руками
за пісні з матюками".
Зараз ви читаєте новину «"Хамерман знищує віруси" представив вечір патріотичної пісні Terra Bandera». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі