середа, 26 травня 2021 15:15

Звідки взялися матюки в українській мові

Звідки взялися матюки в українській мові
Матюки походять з різних слов'янських коренів. Фото: pexels.com

Матюки не вигадали росіяни чи монголи, вони притаманні всім слов'янським мовам.

"У всіх слов'янських мовах є приблизно спільний корпус обсценної лексики. Ті слова, які ми "запікуємо", є природними в українській, російській, чеській, польській мовах. Одне з канонічних лайливих слів - "б**дь" - узагалі за мірками середини XVII століття є літературною лексикою", - розповів в інтерв'ю "Українській правді" перекладач і блогер Остап Українець.

У словнику Лаврентія Зизанія цим словом називають чоловіка, який багато лається.

"Насправді це взагалі український рефлекс кореня ще давнього, праслов'янського "блонд". Воно ж "блуд". У польській мові слово "блонд" до сьогодні має таку ж форму, яка колись була в праслов'янській. "Б**дь" - це просто грубша форма слова "блудниця", вони походять з одного кореня", - каже він.

Корені лайливих слів еволюціонували, вони не з'явилися на рівному місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо діти почали матюкатися

"Ні, жодні монголи цю лексику не приносили ні нам, ні росіянам. Хоча останні, власне, переконані, що це лексика ординська, що це від татаро-монгольського іга. В українців так само є колективне переконання, що це росіяни. Мій улюблений приклад - лемки, які переконані, що ці самі слова їм принесли українці. От лемки ніколи не лаялися, але через тісні контакти з українцями це запозичили", - каже Українець.

Дослідження показали, що лайка може тамувати біль і є ознакою освіченої людини. Дослідження 2015 року довело, що високо освічені люди здатні матюкатися вишуканіше. Учасників просили за хвилину назвати якомога більше цензурних слів на певні літери. А потім якомога більше нецензурних слів.

Зараз ви читаєте новину «Звідки взялися матюки в українській мові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі