понеділок, 01 лютого 2021 17:41

Матюки допомагають впоратися з болем та свідчать про освіченість - дослідження

Матюки допомагають впоратися з болем та свідчать про освіченість - дослідження
Дослідники назвали позитивні сторони лайки. Фото: pexels.com

Дослідження показали, що лайка здатна тамувати біль та служить ознакою освіченої людини.

Дослідження 2015 року довело, що високоосвічені люди здатні матюкатися вишуканіше. Учасників просили за хвилину назвати якомога більше цензурних слів на певні літери. А потім якомога більше нецензурних слів. Ті, хто знає більше звичайних слів, потім назвали й більше матюків за рахунок граматичної гнучкості, повідомляє CNN.

"Коли ви чесно виражаєте свої емоції потужним словом – ви й загалом висловлюєтеся чесніше", - йшлось у висновках досліджень. Люди, які не намагаються матюкатися менше, також менше брешуть. Це не означає, що люди, які не матюкаються, більше брешуть.

Матюки можуть допомогти під час тренувань. Дослідили вправи людей на велотренажерах та з ручними еспандерами. Кращі результати показали ті, хто вживав лайливі, а не нейтральні слова.

Коли люди занурюють руку в крижану воду та починають матюкатися, їм вдається терпіти довше.

"Головний меседж: лайка допомагає впоратися з болем", – заявив автор останнього дослідження, психолог Річард Стівенс, старший лектор університету в Стеффордширі, Велика Британія.

Нейрологічно лайка зосереджується в правій півкулі мозку. Цю півкулю традиційно вважають "творчою". Люди з інсультом на правому боці стають менш емоційними. Вони припиняють матюкатися, навіть якщо раніше часто це робили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо діти почали матюкатися

Дослідники припускають, що лайка слугує еволюційною заміною фізичної агресії. Вона дозволяє вирішувати конфлікти без застосування фізичної сили та уникнути травм. За допомогою матюків можна випустити пару.

Матюки є в кожній мові світу. Вони є природними не лише для людей. Шимпанзе у якості подібних сигналів кидайться лайном. Так можуть показати, щоб від них відчепились. Дресировані шимпанзе самостійно починають використовувати цей самий знак рукою в тих самих контекстах, у яких люди використовують лайку.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу ZIK за ненормативну лексику, що пролунала в ефірі 12 грудня 2019 року під час брифінгу МВС у справі про вбивство Павла Шеремета. Під час брифінгу представники Міністерства внутрішніх справ демонстрували аудіозаписи телефонних розмов з лайкою та обсценною лексикою.

Зараз ви читаєте новину «Матюки допомагають впоратися з болем та свідчать про освіченість - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі