вівторок, 23 жовтня 2018 10:05

Що таке зайдель і зафраєр – ведучі ранкового шоу бавились словами галицького діалекту

Що таке зайдель і зафраєр – ведучі ранкового шоу бавились словами галицького діалекту
Львівська ґвара - львівська говірка, львівський балак - сукупність українських, польських, німецьких, еврейських, угорських і навіть англійських слів, яка десятиліттями формувалась на території сучасного Львова. Фото: prolviv.com

Добірку слів із галицького діалекту склали телеведучі зі Львова. Вони загадували їх колегам із Ужгорода.

Значення 5 слів відгадували під час програми "Добрий ранок". Із них журналістам вдалося правильно назвати 2 визначення, йдеться у сюжеті каналу "Тиса".

Завдяки грі глядачі дізналися переклад слів:

Зайдель – склянка.

Зафраєр – безкоштовно.

Здибатися – зустрітися.

Зафуркотати – зашуміти.

Зелепухи – недозрілі фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали трейлер комедії про львівських батярів

Народжені на початку 1900-х на Галичині для спілкування використовували балак. Журналіст Володимир Гевко порівнює його з латиною.

"Галицький балак, як латина – мова людей, котрих вже немає. Окремі слова та фрази ще живуть серед нас. Тих, хто ще нею розмовляв. Галицькі діти чітко розуміли різницю між нендзою та єндзою. Гидували офермами. А гроші завжди клали в пулярес. Вони практично не послуговувались тими словами. Але вони були завжди на слуху", – пише Гевко на своїй сторінці у соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «Що таке зайдель і зафраєр – ведучі ранкового шоу бавились словами галицького діалекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі