вівторок, 24 липня 2007 15:49

За 400 мілілітрів крові платять 100 гривень

— Давно пили спиртне? — суворо питає реєстраторка київської міської станції переливання крові.

Похмільних у донори не беруть, треба мати дві доби тверезості. Мене суворо запитують, чи не хворів на серце, СНІД, сифіліс, жовтуху, туберкульоз, тиф, астму... — довгий перелік хвороб вислуховую спокійно: я не мав жодної з них. Не входжу і до груп ризику (гомосексуалісти, наркомани, проститутки). Їх до донорства теж не запрошують. Хтось свариться: його не хочуть оформлювати на здачу за військовим квитком, без паспорта.

— Вам що, донори не потрібні? — обурюється вінничанин Олександр Малюк, 44 роки.

Донором може бути будь-яка здорова людина 18–60 років. Але перевіряють прискіпливо, бо співробітники служби крові не вірять на слово. Якщо хтось збреше й аналізи виявлять, припустімо, сифіліс — треба, щоб потім можна було знайти винуватця.

Є й інші застереження. Але я не вагітний, не робив татуювання протягом останнього року, не повернувся з країни, де є ризик захворіти на малярію (Азія, Африка, Південна й Центральна Америка), не виривав зуба протягом 10 днів. За півгодини проходжу бюрократичні процедури і здаю кров.

— Ідіть же за грошима на харчування. Не забудьте, — каже медсестра.

13 грн на донорську їжу дають навіть тим, хто здає кров безкоштовно. Раніше здавальників годували прямо на станції переливання, а тепер розраховуються грішми.

— А може, десь платять за кров дорожче? — запитую.

— Ціна, куди б ви не звернулися — державна: 160 гривень за літр.

Приватні клініки заперечують, що вони платять донорам. Коли людині треба робити переливання, родичі та знайомі хворого здають кров "на прізвище".

У Семена Лисенка, 54 роки, якому потрібно було переливання, друзів із потрібною групою крові і резус-фактором не виявилося. Але у столичній лікарні N18 погодилися обміняти у пропорції 1/1 — банк крові візьме будь-яку кров, а видасть потрібну. Палатні няньки порадили звернутися до заробітчан, яких можна знайти майже при будь-якій лікарні.  Зрештою, ті прийшли до клініки і здали кров, наче безкоштовні друзі. Насправді отримали від дружини Лисенка по 100 грн за кожні 400 мл.

На станцію у Фастові ранком приходять люди, чиї близькі гостро потребують переливання крові. А також донори. Сторони домовляються між собою за базовим розрахунком: 100 грн за кожні 400 мл.

За мої 490 грамів крові платять у касі 78,5 грн. За законом це має відбутися обов"язково у день здавання.

Зараз ви читаєте новину «За 400 мілілітрів крові платять 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі