пʼятниця, 30 вересня 2016 00:10

Субсидії не стимулюють економити

  Дані: Кабмін, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ), старший економіст Центру економічної стратегії Марта Кузьмин
Дані: Кабмін, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ), старший економіст Центру економічної стратегії Марта Кузьмин

— На опалювальний сезон 2016–2017 року зменшили соціальні норми, за якими розраховують субсидії. Ті, хто опалює будинок газом, мають щомісяця вкладатися у 5,5 "куба" на метр квадратний. Минулого сезону було 7. Але й нові норми вищі за реальні витрати. Не кажучи про європейські стандарти. Субсидії не стимулюють економити, — говорить 60-річний Антон Левицький, консультант проекту "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

Чим керувалися, коли приймали такі соціальні норми?

— Брав участь у їх розробці. Аналізували, скільки реально споживають газу, води, електроенергії люди, які отримують допомогу від держави. На основі цього аналізу виписали норми. По газу виходило менш як 6 "кубів" на квадратний метр. Коли погоджували з відомствами, кожне з них — Міненерговугілля, Нафтогаз, Мінрегіон, Мінсоцполітики — підвищило показники. До жовтня 2014-го норма по газу була 11 кубометрів на "квадрат". Представники Нафтогазу говорили: "Не можна зменшувати, населення мерзнутиме".

На практиці ж люди взимку відкривали вікна і двері, щоб випалити норму. Вважали — треба все використати, бо більше субсидії не дадуть. Тож споживали на 20–30 відсотків більше палива, ніж ті, хто платив комунальні з власної кишені.

Як підрахували потребу в електроенергії? Чи не занадто занизили?

— Норми на електрику покривають мінімальні потреби. Їх трохи збільшили. До 2014 року давали 75 кіловат на власника житла плюс 15 на кожного члена сім'ї. Зараз мінімальна норма — 90 кіловат плюс 30 на кожного члена сім'ї. Якщо є електроплита, нагрівач води, то 150 кіловат плюс 30 на всіх наступних.

На електроопалення зараз виділяють 65 кіловат-годин на "квадрат". Це відповідає 7 "кубам" газу. Найближчими днями норму зменшать до 5,5 "куба".

Що враховують у нормах на воду?

— Водоканал міста з обсягу добутої води віднімає спожите за лічильниками. Враховує свої втрати під час постачання. А той обсяг води, що залишився, ділять між мешканцями, які не мають лічильників.

У різних містах на людину припадає від 9 до 11 "кубів" води. Хоча наукові інститути підрахували, що мінімальна потреба — 4 "куби" на місяць. 1,6 — гарячої та 2,4 — холодної. Ці обсяги й покриває субсидія. Щоб не платити зайвого, потрібно встановлювати лічильник. Він окупиться за два місяці.

Що треба змінити, аби почали економити ресурси?

— Потрібна довгострокова державна програма на п'ять-шість років. Соціальні норми варто зменшувати щороку на 5–10 відсотків. Держава має допомогти тим, хто не може утеплити стіни, замінити вікна чи котел.

Економії також сприятиме заміна субсидії грошовою допомогою. Після опалювального сезону споживач зможе використати залишок коштів на утеплення чи економніше обладнання. Противники цієї реформи кажуть, що люди не платитимуть за комунальні. Використають кошти на їжу чи інші потреби. Щоб цього не сталося, потрібно висувати умову — в разі несплати рахунків надавати субсидію припиняють.

Субсидії у теперішньому вигляді змушують підприємство, що надає комунальні послуги, утримувати штат людей, які обліковують ці пільги. Вартість їхньої праці закладають у тарифах. Якщо субсидії видаватимуть грошима, це дасть можливість знизити платежі за житлово-комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії не стимулюють економити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі