вівторок, 04 червня 2019 07:30

"Полуниця не може коштувати менше долара за кілограм"

Автор: фото з особистого архіву Миколи Стецьківа
  Львів’янин Микола Стецьків показує полуницю, що виростив на своєму полі. Цьогоріч урожай збиратиме пізніше через дощі
Львів’янин Микола Стецьків показує полуницю, що виростив на своєму полі. Цьогоріч урожай збиратиме пізніше через дощі

— Отримав 10 соток землі як учасник АТО. Вирішив посадити полуницю. Хоча ніколи не займався вирощуванням ягід. І не знав, як це робиться. Інформацію шукав в інтернеті, — розповідає 32-річний Микола Стецьків зі Львова. Чотири роки тому почав займатися фермерством.

— У центрі зайнятості для початку бізнесу отримав 28 тисяч гривень. Але вкласти всі гроші в справу не вдалося. У родині — п'ятеро дітей. 16 тисяч пішли на роздачу боргів. На решту закупив майже 2 тисячі кущів полуниці. Вижило 800. Інші загинули через відсутність поливу і хвороби.

Порахував, що за чотири роки через брак знань у цій сфері витратив упусту близько 100 тисяч гривень. Поступово брав землю в оренду, зараз маю 6 гектарів. Міняв саджанці з любительських на професійні сорти. Спершу з дружиною працювали самостійно. Не мали жодного вихідного. Три роки тому став учасником програми для ветеранів від фонду "Відродження". Вдалося захистити бізнес-план на розширення господарства. Отримав 71 тисячу гривень. Купив теплицю площею 150 "квадратів", там полуниця довше плодоносить. Згодом виявилося, що теплиця пристосованіша для вирощування салатів і овочів. Вимагала більше зусиль з поливу і провітрювання. Торік показував її одному з гостей. Він звернув увагу, що якісь рослини підв'язані, а інші — ні. Запитав, чому так, це якась технологія? Я відповів, що просто не встиг. Тоді зрозумів, що займаюся не тим, чим треба. Маю організувати роботу господарства, а не працювати сам. Почали наймати місцевих жителів. За годину платимо 45 гривень. На фермі багато ручної праці. Найбільше люди заробляють у сезон збору полуниці, буває і 500 гривень на день.

— На Львівщині майже немає конкуренції в полуничному бізнесі. Тут кислі ґрунти і багато дощів. Тому великий відсоток зіпсованих ягід. Цьогоріч через дощі планую відкрити сезон з 10 червня, — продовжує фермер.

Колись був на форумі. Один успішний бізнесмен сказав, що полуниця не може коштувати менше долара за кілограм. Щоб підприємство мало прибуток, взагалі треба ставити ціну — 1,5 долара. Клієнтів шукаю у соцмережах. Торік започаткував послугу "Збери сам". Запрошую людей з міста їхати до мене і збирати самим полуницю. Одна родина за раз нарвала 90 кілограмів ягід. Прочитала мою історію і захотіла допомогти зі збором урожаю. Також доставляю полуницю додому, але замовити треба від 5 кілограмів.

Ідея запрошувати людей на поле запозичена з-за кордону. Моніторив, які там ціни на подібні послуги. Зазвичай продукція у фермерів коштує більше, ніж на базарі чи магазині. У вартість включають ягоди на дегустацію, погану вибірку. Люди збирають не все підряд, а тільки крупну і стиглу полуницю. Торік вартість була 50 гривень за кілограм зібраної ягоди. Цього року теж планую таку встановити.

Переживав спочатку, що крастимуть або затопчуть розсаду. Але нічого такого не сталося. Цьогоріч планую на полі зробити зону для пікніків. Почеплю гамаки. Продаватиму рукавички для збору полуниці, спеціальну тару. Це все люди просили торік.

Ягоди в Україні стали популярнішими. Добре купують полуницю, малину, ожину, лохину. Люди хочуть якісного продукту. Щоб ягода була красива. Мала документи, де вирощена та чим оброблена.

Зараз ви читаєте новину «"Полуниця не може коштувати менше долара за кілограм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі