пʼятниця, 12 серпня 2011 07:30

Пенсіонери та чорнобильці платитимуть більше в судах

 

Верховна Рада збільшила розміри держмита за цивільними позовами в судах.

Приміром, за позовами пенсіонерів до Пенсійного фонду доведеться платити 29 грн. Раніше було 3,4 грн. За визнання права спадщини — на 1 тис. грн більше, 2,8 тис. грн. Це найбільша сума, яку можуть стягувати за розгляд справи. Так передбачено законом "Про судовий збір" №3674-VІ. За нього проголосували 8 липня цьогоріч.

— Збільшили ставки платежів при поданні позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг. Також встановили додаткову оплату за подачу клопотань під час розгляду справи у суді. Значно скоротили перелік пільгових категорій громадян, яких звільняли від сплати. Зокрема, пільг позбавили потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи третьої та четвертої категорій, — пояснює 25-річний Олександр Кротенко, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс". — Пільги залишили для дітей-інвалідів, інвалідів першої і другої груп. Їм не треба сплачувати мито. Замість них позови можуть подавати їхні представники. Новий закон скасував оплату інформаційно-технічного забезпечення. Досі громадянам це коштувало 120 гривень. Позови до банків, страхових компаній, спори по захисту прав споживачів, як і раніше, не оплачують.

Кошти витрачатимуть на потреби, оснащення та будівництво нових приміщень судів, зазначено в законі. Збільшені судові збори почнуть брати з 1 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери та чорнобильці платитимуть більше в судах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі