середа, 20 липня 2011 09:46

Гривня впаде до кінця року

Упродовж найближчих 12 місяців курс долара не перевищуватиме 8,3 грн. Такий прогноз оприлюднив Національний банк.

— Сумніваюся, що гривня втримається на цьому рівні. Матимемо курс 10 гривень за долар або й ще нижчий, — вважає 38-річний Андрій Новак, голова Комітету економістів України. — Теперішній стан економіки України нагадує 2008 рік. Тоді зростав державний борг і ціни на товари. З-за кордону імпортували більше, ніж продавали. І гривня обвалилася — з 5 до 8 за долар.

Зараз ми ввозимо товарів на 4,5 мільярда доларів більше, ніж експортуємо. Держава закуповує продукти за кордоном, що взагалі абсурд. Попередній уряд займався м'ясом, теперішній купує гречку, цукор. Хоч ці товари виробляють і в Україні.

Експортуємо здебільшого сировину: зерно, металопрокат і хімікати. Уряд підтримує ці галузі, а значить, Україна залишатиметься сировинним придатком. Це неправильна політика. Експортувати, а отже, й виробляти потрібно готові товари.

Цього року ситуація в країні ще складніша, ніж 2008-го. Державний борг — близько 470 мільярдів гривень, а на кінець року сягне 533 мільярдів. А податків за рік у бюджет збирають удвічі менше. Уряд чекає наступної позики з-за кордону. Бо без неї гривня впаде ще швидше, а ситуація в країні стане непрогнозованою.

Падіння національної валюти триватиме, погоджується 30-річний Ільдар Ґазізуллін, старший економіст Міжнародного центру економічних досліджень. Його прогноз — до кінця року $1 коштуватиме не менш як 8,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Гривня впаде до кінця року ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі