вівторок, 27 серпня 2013 17:35

Власники дельфінарію "Немо" не збираються його зносити попри рішення суду

Власники дельфінарію "Немо" не збираються його зносити попри рішення суду
Фото: stroymart.com.ua

Київський дельфінарій продовжує працювати і закриватися не збирається. Про це в коментарі Gazeta.ua повідомила прес-секретарка закладу 27-річна Людмила Бойченко.

"Наші юристи вже подали апеляцію на рішення Господарського суду, який ухвалив знести дельфінарій. Найближчим часом очікуємо засідання", - повідомила вона.

Пані Бойченко говорить, що вони мають усі документи на землю та дозволи на зведення будівлі дельфінарію.

"Щодо дозволу на утримання тварин в штучних умовах, то ми декілька разів надсилали листи до Міністерства екології з проханням роз'яснити процедуру видачі таких дозволів. Вони відповідали, що закон, який унормовує видачу дозволів, ще розглядається у Верховній раді, він прийнятий тільки в першому читанні. Тому ми не можемо мати цей документ, бо його ще не існує в природі", - каже вона.

За словами Людмили Бойченко, в них постійно проводить перевірки екологічна інспекція. Щодо заяв, що в басейні дельфінарію вміст сечі в 15 разів перевищує норму, вона зауважує: " Ми б хотіли подивитися ці висновки, бо це не відповідає дійсності. Дуже багато цих претензій. Ми запрошували екологів провести експертизу, а вони не хочуть навіть заходити в дельфінарій, бо це суперечить їхнім світоглядним принципам. Коли відкривався дельфінарій, нам говорили, що дельфіни помруть через 5 місяців. Вже 4 роки пройшло, а вони живі-здорові", - сміється жінка.

Працівниця дельфінарію вважає, що судове рішення про знесення дельфінарію "було спровоковано певними людьми, які претендують на землю, яка знаходиться під дельфінарієм". "Не думаю, що це зоозахисники. Їх можуть використовувати. Акції біля київського дельфінарію завжди сплановані, методично зроблені", - каже вона. При цьому пані Бойченко вірить, що люди справді щиро можуть захищати дельфінів: "Але таких людей одиниці".

Жінка запевнила, що в дельфінарії взагалі не використовується хлор. "В басейні встановлені кілька очисних фільтрів іноземного виробництва, які керуються комп'ютерною станцією. Щоранку спеціальні люди пірнають в басейн і прибирають органічні відходи. Якщо в дельфінарії відчули запах хлору — значить, ви зайшли відразу після прибирання".

"Вони брешуть просто. Законодавство про утримання тварин в штучних умовах існує. Це стаття 25 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", - каже Віталій Черняховський, координатор "Форуму порятунку Києва", який постійно проводить акції проти дельфінарію. - В цій статті говориться, що дозвіл на використання тварин у видовищних заходах для отримання прибутку видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферіветеринарної медицини. Це Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України", - говорить він.

За словами пана Черняховського, сьогодні їхня громадська кампанія звернулася в Державну екологічну інспекцію з вимогою вилучити дельфінів з "Немо" й передати їх в один з державних дельфінаріїв — в Севастополі або в селищі Курортному неподалік Феодосії. "В державних дельфінаріях набагато кращі умови утримання дельфінів, до того ж, вони знаходяться в морі", - зауважив чоловік.

"Ми готуємося до судового засідання в апеляційному господарському суді. Будемо проводити акції. Хочемо, щоб цей балаган був знесений. Це знущання над тваринами й людьми. Люди плавають у фекаліях дельфінів, котиків та лева. Придумали дельфінотерапію, і беруть з батьків гроші", - обурюється Віталій Черняховський.

Зараз ви читаєте новину «Власники дельфінарію "Немо" не збираються його зносити попри рішення суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі