неділя, 25 червня 2023 08:40

Виставили на сміх війська РФ: аналітики розповіли про наслідки "бунту" Пригожина

Виставили на сміх війська РФ: аналітики розповіли про наслідки "бунту" Пригожина
Експерти проаналізували наслідки заколоту "вагнерівців" для Росії. Фото: novosti-n.org

Військовий заколот засновника терористичної групи "Вагнера" Євгена Пригожина та його похід на Москву показали слабкість Кремля.

Ймовірно, ці події завдадуть істотних збитків зусиллям країни-агресора у її війні проти України. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За словами експертів, після ситуації з заколотом "вагнерівців" Кремль зараз стикається з вкрай нестабільною рівновагою.

Угода, укладена між Пригожиним та самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком щодо деескалації, є короткостроковою. А повстання ватажка найманців показало серйозні недоліки Кремля та Міноборони РФ.

Водночас аналітики називають абсурдними припущення про те, що заколот Пригожина, реакція російської влади та посередництво Лукашенка були інсценовані Кремлем.

"Образ Путіна, який з'являється на національному телебаченні із закликом до припинення збройного повстання і попереджає про повторення революції 1917 року, а потім вимагає посередництва від іноземного лідера для вирішення повстання, матиме тривалий вплив", ‒ зазначають в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США прокоментували ядерну загрозу під час заколоту Пригожина

Аналітики також звертають увагу, що повстання виявило слабкість російських силових структур та продемонструвало нездатність Путіна своєчасно використовувати свої сили для відбиття внутрішньої загрози. Це ще більше підірвало його силову монополію.

Наступ Пригожина на Москву виставив на сміх більшу частину російських регулярних військ. Усім представникам служби безпеки, держпідприємствам та іншим ключовим російським чиновникам показали, що приватні війська, відокремлені від центральної держави, можуть "добитися вражаючих результатів".

Дії "вагнерівців" також продемонстрували деградацію російських військових резервів, які майже повністю зайняті боями в Україні. Вони також показали небезпеку покладатися на недосвідчених призовників для захисту кордонів РФ.

При цьому Кремль важко реагував на ці події в інформаційному просторі, а жителі Ростова-на-Дону не виступали проти "вагнерівців", а в деяких випадках навіть їх вітали, приймаючи дії Пригожина.

Явне здивування Кремля вчинком ватажка найманців погано відбивається на російській внутрішній розвідувальній службі ФСБ. Пригожин постійно посилював свою риторику проти Міноборони РФ до свого збройного заколоту, і Путіну не вдалося знизити цей ризик.

При цьому аналітики ISW не прогнозують швидкий крах російського режиму. Проте заколот Пригожина і події в РФ, швидше за все, завдадуть суттєвих збитків уряду Путіна та військовим зусиллям Росії в її війні проти України.

У Росії засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 24 червня з групою своїх прибічників захопив у Ростові штаб південного воєнного округу й заявив, що "іде на Москву".

Ввечері 24 червня Пригожин говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього заявив, що розвертає колони і йде у зворотному напрямку в польові табори.

Зараз ви читаєте новину «Виставили на сміх війська РФ: аналітики розповіли про наслідки "бунту" Пригожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі