вівторок, 16 липня 2024 18:03

Спецтема: Війна Росії проти України

В Укргідроенерго сказали, що станеться у разі підриву Київської ГЕС

В Укргідроенерго сказали, що станеться у разі підриву Київської ГЕС
В Укргідроенерго сказали, що станеться у разі підриву Київської ГЕС. Фото: Getty Images

Російській Федерації не вдасться зруйнувати дамби Київської та Канівської гідроелектро станцій (ГЕС), як це було з Каховською.

Найбільші українські ГЕС майже неможливо зруйнувати ззовні. Про це в інтерв'ю Forbes сказав генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Як пояснив Сирота, найбільші українські ГЕС майже неможливо зруйнувати ззовні - для цього ворогу довелось би залетіти на територію України на літаках та скинути на них декілька авіаційних бомб.

"Київська та Канівська ГЕС розташовані в центрі України, далеко від лінії фронту, тому авіація ворога навряд чи зможе наблизитися. Це вкрай малоймовірний сценарій. Каховську ГЕС вони змогли підірвати зсередини, тому що вона була ними окупована. Завезли туди сотні кілограмів вибухівки", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки часу потрібно для відновлення ДніпроГЕС

Водночас гендиректор Укргіденерго відзначив, що якби це сталось, то катастрофічних наслідків очікувати не варто, оскільки в найгіршому випадку це загрожуватиме "підтопленням підвалів в деяких районах Києва".

За його словами, у разі значного пошкодження від ракет може статися спрацювання водосховища - люди в наближених населених пунктах залишаться без води. Але катастрофічних наслідків, як у Херсонській області, не буде.

"Кілька ракетних ударів в одне місце можуть пробити отвір у дамбі, звідки виходитиме вода. У Каховській ГЕС була практично зруйнована вся станція і 12 водозливних затворів. Це був дуже великий витік. Такого ракетними ударами досягти неможливо", - пояснив Сирота.

Нещодавно представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Україна начебто має намір зруйнувати дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища.

За її словами, Україна планує це зробити, щоб "знову вигадати історію" для міжнародної спільноти, звинувативши Росію у воєнних злочинах і попросити Захід про нову військову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «В Укргідроенерго сказали, що станеться у разі підриву Київської ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі