середа, 05 липня 2023 05:50

В Євсеїв день не починайте нових справ: чому варто дослухатись

В Євсеїв день не починайте нових справ: чому варто дослухатись
5 липня Євсеїв день: не починайте нові справи до вечора Фото: РБК-Україна

5 липня віряни вшановують мученика Євсевія.

Він був єпископом в IV столітті та затятим захисником православ'я. За це переслідував його імператор Констанцій. Якось дізнався правитель, що Євсевій зберігає в своєму домі акт, підписаний на соборі. Наказав він єпископу віддати його, однак Євсевій відмовився. Констанцій був настільки здивований, що навіть не заподіяв єпископу жодної шкоди.

Після Констанція на престол зійшов імператор Юліан Відступник, який ще більш жорстоко поводився з християнами. Тоді одягнув Євсевій військову форму та й пішов країнами, проповідуючи християнство. Також він навчав священників. Згодом за наказом Юліана Євсевія заточили у в'язницю.

Помер незабаром і Юліан, на престол зійшов імператор Іовіан, який був християнином. Випустили тоді всіх священників на свободу, разом з ними і єпископа. 380 року прибув він до аріанського міста Доліхіни, щоб там поставити православного єпископа Марина. Однак жінка-аріанка скинула з даху черепицю, яка пробила святителю голову. Перед смертю Євсевій попросив простити жінці її гріхи і не карати.

Що не можна робити цього дня

Не починайте нові справи до вечора — вони закінчаться безуспішно.

Не піддавайтеся спокусам, краще стримувати свої емоції.

Не варто запрошувати до себе гостей на голосні вечірки.

Народні прикмети і традиції на 5 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: йде дощ, отже, буде великий урожай хлібів;

з'явилася роса увечері, отже, наступного дня буде ясно;

на камінцях з'являється волога — до дощу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 99 хвороб: яку магічну рослину треба зібрати на Івана Купала

В народі 5 липня називали Євсеїв день. Вважалося, що в цю дату варто очищати колодязі, адже вона є сприятливою для цього. Також наші предки вірили, що сон проти 5 липня є порожнім. А ось якщо лягти спати вдень і побачити сновидіння, то воно віщує події, які стануться в майбутньому.

24 травня Православна церква України (ПЦУ) офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Таким чином більшість християн України почнуть відзначати релігійні свята за новим календарем. Зокрема, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, день Святого Миколая 6 грудня, а не 19 грудня, Водохреще 6 січня, а не 18 січня. Водночас не зміниться дата святкування Великодня та деяких інших свят.

Зараз ви читаєте новину «В Євсеїв день не починайте нових справ: чому варто дослухатись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі