вівторок, 24 листопада 2009 09:13

В адронному коллайдері зіштовхнули два пучки протонів

В адронному коллайдері зіштовхнули два пучки протонів

Інженерам, які працюють на Великому адронному коллайдері (ВАК), вперше вдалося добитися зіткнення двох пучків протонів.

Зіткнення сталося в результаті запуску науковцями двох пучків протонів малої енергії по 27-кілометровому тунелю ВАК, передає Бі-Бі-Сі.

Як заявляють в керівництві Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН), який здійснює управління коллайдером, це дуже важливий крок на шляху до головної мети науковців - відтворення умов Великого вибуху. Співробітники ЦЕРН сподіваються, що зіткнення подібного роду допоможуть пролити світло на обставини виникнення всесвіту.

Науковці заявляють, що дуже раді тому, що робота, знов почата після перезапуску коллайдера в п"ятницю, так швидко почала приносити перші плоди. За словами одного з керівників проекту, за декілька годин роботи ВАК вже приніс більше результатів, ніж за ті п"ять днів, що він пропрацював після першого запуску торік.

"Те, що ми так далеко просунулися за такий короткий час, - величезне досягнення, - заявив генеральний директор ЦЕРН Рольф Хойер. - Проте потрібно зберігати відчуття перспективи: належить ще пройти довгий шлях, перш ніж можна буде приступити до фізичної програми ВАК".

Великий адронний коллайдер розташований на глибині 100 метрів під французько-швейцарським кордоном. Уздовж тунелю розташовані 1200 "надпровідних" магнітів, за допомогою яких пучки протонів можна розігнати у протилежних напрямах до швидкостей, близьких до швидкості світла.

Коллайдер був зупинений через аварію через декілька днів після запуску, у вересні 2008 року, ремонт і модернізація зайняли 14 місяців, і фізики до аварії не встигли провести зіткнення частинок.

Вперше пучок частинок вдалося знову провести по всьому кільцю прискорювача в ніч на суботу, а в понеділок були "включені" відразу два пучка, що і дозволило здійснити перші зіткнення.

Поки протони циркулюють в прискорювачі тільки на енергії 450 гігаелектронвольт - енергії попереднього ступеня прискорювального комплексу. Нові наукові результати учені планують отримати на енергії пучка більше 1 тераелектронвольта, проте це буде вже після Нового року.

Зараз ви читаєте новину «В адронному коллайдері зіштовхнули два пучки протонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі