четвер, 17 вересня 2009 09:57

Творці адронного колайдеру приступили до ще більш грандіозного проекту

Творці адронного колайдеру приступили до ще більш грандіозного проекту

Після того, як Великий адронний коллайдер (ВАК) буде повністю введений в дію, європейські учені повинні зайнятися ще грандіознішим проектом - Лінійним коллайдером. Про це заявив Рольф-Дітер Хойер - генеральний директор Європейського інституту ядерної фізики ЦЕРН, де був створений ВАК.

Хойер говорить, що побудувати лінійний коллайдер також планується при ЦЕРН. "Якщо обидва прискорювачі елементарних частинок запрацюють в ЦЕРН, то інститут зможе грати ключову роль в сучасній світовій фізиці", - заявив Хойер.

Лінійний коллайдер повинен буде зіштовхувати електрони і антиелектрони, або позитрони.

Вартість реалізації нового проекту поки невідома. Як стверджує Хойер, для Європи створення такої потужності буде багато в чому питанням престижу. Учений упевнений, що конкуренція в науковій сфері постійно росте, конкурентами європейських потужностей в США стане Лабораторія імені Фермі, а в Китаї - низка наукових центрів під керівництвом Академії наук КНР. Разом з тим, створення таких масштабних проектів, як Лінійний коллайдер, - це також глобальна співпраця, відзначає фахівець.

Зараз в ЦЕРН створюється чорновий технічний проект Лінійного коллайдеру. За словами Хойера, якщо ВАК доведе наявність бозона Хіггса, то Лінійний коллайдер зможе надати нам вичерпні відомості про нього.

Нагадаємо, що Великий адронний коллайдер - найпотужніший в історії прискорювач елементарних частинок. Він розташований на кордоні Швейцарії та Франції. У 27-кілометровому колі коллайдера повинні зіштовхуватись пучки протонів, розігнані до майже світлової швидкості.

Учені сподіваються, що результати досліджень дозволять підтвердити існування так званого бозона Хіггса - частинки, що відповідає за масу всіх інших елементарних частинок.

ВАК був вперше запущений рік тому, проте через декілька днів після запуску сталась аварія. Повторний запуск коллайдера відбудеться в середині листопада цього року, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Творці адронного колайдеру приступили до ще більш грандіозного проекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі