середа, 10 вересня 2008 09:04

До кінця світу залишилося півтори години - учені

До кінця світу залишилося півтори години - учені

Сьогодні 10 вересня, о10:30 за київським часом або о 9:30 за центральноєвропейським відбудеться перший запуск протонного пучка в пристрої, здатному знищити Землю, або Великому адронному коллайдері.

Останні перевірки всієї інфраструктури ВАКа (LHC) були проведені 8 і 9 вересня. І, зі слів фахівців центру Європейської ради ядерних досліджень CERN, прискорювач готовий до повноцінного запуску.

Перший запуск протонного пучка відбудеться 10 вересня о 9:30 ранку за центральноєвропейським часом. Задача-мінімум цього дня - прослідкувати, аби протонні згустки обох напрямів проходили хоч би один повний оберт.

Запускати протонний пучок в колайдер будуть поступово, сектор за сектором. Спочатку пучок по лінії передачі буде виведений з попереднього прискорювача і упреться в захисні екрани на вході в LHC. Потім екрани приберуть, і пучок пройде по дузі до найближчої контрольної точки, де буде поглинений коліматорами. Якщо в цій точці з траєкторією буде все гаразд, то коліматори розсунуться, і пучок піде далі, до наступної контрольної зони, де повториться перевірка траєкторії.

Критичний момент, зі слів експертів, настане тоді, коли на дорозі протонів приберуть останні заслінки і пучок піде на наступний круг. З одного боку, орбіта замкнеться, і завдання-мінімум буде виконано. Але далі може виникнути така ситуація, що магнітна система почне розгойдувати поперечні коливання пучка і тоді він за декілька зворотів втратить стабільність і зійде з орбіти.

Якщо система це помітить, то для попередження небажаних наслідків пучок буде відразу же скинуто, тобто він буде виведений назовні по спеціальному каналу і поглинений спеціальним масивним блоком.

Щодо завдання-максимум на цей день, то експерти кажуть, що це буде спроба вивести і утримувати згусток протонів на орбіті протягом довгого часу. Можливо, удасться навіть утримувати відразу два згустки, які циркулюють в зустрічних напрямах. Це означатиме, що вся складна багатоелементна система магнітного керування пучком була зібрана правильно.

Зазначимо, що запуск Великого адронного коллайдера транслюватимуть в прямому ефірі провідні телекомпанії світу.

Нагадаємо, що ВАК, побудований на території Швейцарії і Франції дослідниками центру Європейської ради ядерних досліджень CERN, призначений для прискорення протонів і важких іонів до раніше недоступних людству швидкостей.

Учені сподіваються, що ВАК допоможе їм дати відповіді на складні питання загальної теорії відносності і квантової теорії поля, зрозуміти, як взаємодіють між собою матерія і енергія, виявити бозон Хіггса, і, можливо, відкрити дорогу до подорожей в часі.

І хоча скептики попереджають, що Великий адронний коллайдер може вийти з-під контролю і знищити нашу планету, а то і цілу Галактику, фахівці CERN ухвалили остаточне рішення: ВАК, робота над яким триває з 1984 року, буде запущений в роботу в середу, 10 вересня, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «До кінця світу залишилося півтори години - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі