четвер, 08 грудня 2022 13:34

У ЗСУ скоро з'явиться багато видів дронів - ЗМІ

У ЗСУ скоро з'явиться багато видів дронів - ЗМІ
Україні потрібно запустити процес конкуренції між видами озброєнь. Фото: eastnews.ua

Збройні сили України найближчим часом отримають близько 30 видів безпілотників.

Для підтвердження можливості серійного виробництва необхідна конструкторська документація, сказав директор компанії оборонних та радіоелектронних технологій Вадим Кодачигов в ефірі "24 каналу".

"Технологічні карти й процеси – ті речі, які дозволяють налагодити серійне виробництво. Під них готуються екіпажі, база, комплектуючі, запасні частини та плануються операції з врахуванням конкретного безпілотника", – вказав він.

Краще мати універсальні літаки й танки, бо їх легше обслуговувати. В армії це називається "уніфікація". Кодачигов звернув увагу, що вона передовсім стосується оперативно-тактичних вимог армії. Наприклад, бойовий танк має поміщатися на платформу. БМП підганяється під основний бойовий танк, вона має мати швидкість не меншу ніж танк, адже вона його супроводжує. Усі ці елементи взаємопов'язані.

"Наразі ми виходимо з дефіциту певного виду озброєння. Так було на початку війни, коли не вистачало протитанкових засобів, і у мене у підрозділі було вісім різних типів – від совдепівського гранатомета РПГ 7 до Javelin, NLAW, АT4 – ми користувалися усім, що траплялося під руку, щоб закрити дефіцит", – пояснив підприємець.

Для батальйонно-тактичних груп з радіусом дії 30 км потрібен розвідувальний коптер, який буде розшукувати цілі.

"Під нього пишуться програми верифікації цілей, щоб він міг літати в автономному режимі, і скидати цілі на певні онлайн-карти – усі ці програми мають бути поєднані. Після чого ці карти отримують системи знищення, мінометні, артилерійські батареї. Це дуже непроста робота", – сказав директор компанії.

Велика кількість зразків підштовхне до конкуренції та розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна націлилася на бази вглибині Росії" – що пише про нас світова преса

"Якісь системи виявляться кращими, якісь гіршими. Ті, хто гірше, перейдуть до тих, хто краще, поділяться досвідом, напрацюваннями. Врешті-решт залишиться близько 10 літаків", – підсумував він.

Коли Міноборони спільно з Генштабом виведе методику бойового застосування – тоді у нас з'явиться уніфікація.

"Зараз це просто насичення ринку, дещо хаотичне. Половину закупають волонтери, половину – Міноборони. Але поступово ми прийдемо до повної систематизації, усе буде нормально", – підсумував Кодачигов.

Потужності з виробництва власних боєприпасів радянських калібрів 122 та 152 мм розосереджені фактично по всій території України.

Для цього Укроборонпрому знадобилося декілька місяців, повідомила речниця концерну Наталія Сад. Коли йдеться про серію, то це від 1000 боєприпасів на місяць або більше.

21 листопада державний концентр Укроборонпром анонсував "привіти" російським окупантам у вигляді нових снарядів калібру 152 мм. Повідомлення про їхнє виробництво присвятили до Дня гідності та свободи.

Зараз ви читаєте новину «У ЗСУ скоро з'явиться багато видів дронів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі