вівторок, 23 лютого 2010 11:33

У Почаївській лаврі пригрозили Тернополю судами за наклеп

У Почаївській лаврі пригрозили Тернополю судами за наклеп

Монахи Почаївської лаври обіцяють подати в суд на тернопільську обласну раду за нанесену святині моральну шкоду.

Намісник лаври вже поскаржився на депутатів прокурору області. Він просить відмінити всі рішення, які були прийняті на останніх засіданнях ради і стосувалися храмового комплексу

В листі прокурору, опублікованому на офіційному сайті лаври, її намісник Архієпископ Почаївський, Вікарій Київської Митрополії Володимир вказує, що своїми рішеннями рада перевищила надані їй повноваження. Зокрема, за словами намісника, комісія з депутатів не мала юридичного права займатися перевіркою законності передачі храмового комплексу, а також дотриманням земельного та міграційного законодавства, бо це не входить в права органів місцевого самоврядування.

Архієпископ зазначив, що до роботи комісії представників лаври не залучали - відповідно її результати однобокі і неправдиві.

Не вважає Вікарій правомірним і те, що облрада не дала дозволу лаврі використовувати Почаївське родовище піску. Депутати у відмові послалися на роз"яснення Міністерства охорони навколишнього середовища України. Однак, як стало відомо представникам храмового комплексу, згадане роз"яснення стосується Теребовлянського родовища глини - і про Почаївський пісок там не йдеться.

Архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій сказав у коментарі Gazeta.ua, що йому стало не по собі, коли почув про дії обласної ради.

"Якщо святиня перестане бути святинею, перейде державі… Що ж тоді, буде як у радянські часи? Це найстрашніше – проти святині говорити. Проти мене можете говорити, я людина грішна. Але проти святині – ні", - обурився він.

Владика вважає, що рішення Лаври судитися із Тернопільською облрадою є правильним.

"Навіть людина, яка вчинила злочин, має право на виправдання. Може, і треба подавати до суду. Як можна сказати, що монахи розповсюджують антиукраїнську літературу? Ченці звідки? З Марсу? Та ж з України. Ми не зовсім втратили глузд, щоб таке робити", - зазначив він.

За словами архієпископа, якби описане у листі облради було правдою, ніхто не хотів би їхати до Почаєва.

"Там же народу тьма. Бо люди відчувають у Лаврі благодать. Їдуть до святині, а не до монахів", - пояснює.

Нагадаємо, на останньому засіданні сесії облради, депутати заслухали тимчасову комісію, яка вивчала діяльність лаври. Сесія визнала роботу храмового комплексу антиукраїнською і звернулася до прем"єр-міністра, щоб лавру забрали в представників московського патріархату.

Депутати говорили, що працівники лаври ведуть незаконну розробку родовищ, незаконно організовують туристичну діяльність та сприяють незаконній міграції. Натякали на те, що представники московського патріархату допомагають російським спецслужбам.

Зараз ви читаєте новину «У Почаївській лаврі пригрозили Тернополю судами за наклеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі