пʼятниця, 12 липня 2013 04:09

Сноуден розкрив дані про співпрацю Microsoft зі спецслужбами США - ЗМІ

Сноуден розкрив дані про співпрацю Microsoft зі спецслужбами США - ЗМІ
Фото: izvestia.ru

Компанія Microsoft надавала американським спецслужбам доступ до Outlook, SkyDrive і Skype. Про це пише 11 липня газета The Guardian з посиланням на надані колишнім співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом документи, що розкривають масштаби співпраці компанії з владою США в рамках програми PRISM.

За даними британської газети, матеріали підтверджують співпрацю Microsoft з Агентством національної безпеки США (АНБ) протягом останніх трьох років. Зокрема, згідно з оприлюдненими документами, компанія допомогла спецслужбі обійти систему кодування, розроблену нею для поштового сервісу Outlook.com. АНБ також мало доступ до "хмарного" сховища SkyDrive, яка налічує близько 250 мільйонів користувачів по всьому світу.

Крім того, після того, як у жовтні 2011 року Microsoft придбала Skype, американські спецслужби змогли зберігати відео-і аудіозаписи ведуться за допомогою програми розмов. У той же час The Guardian підкреслює, що Skype почав співпрацювати з програмою ще в лютому 2011 року.

У Microsoft заявили, що дані користувачів надаються за запитом правоохоронних органів і служб безпеки США тільки після відповідного рішення суду і під контролем юристів компанії. Раніше в Microsoft категорично спростовували інформацію, що з'явилася в ЗМІ інформацію про доступ АНБ до сервісів компанії. У свою чергу, в Національній розвідці і АНБ заявили, що американські програми проводяться під суворим контролем з боку суду, Конгресу і директора національної розвідки.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що АНБ мала доступ до серверів Microsoft, поряд з Google, Yahoo!, Apple, Skype і AOL, однак про масштаби співпраці нічого не говорилося. Про секретну програму PRISM, за допомогою якої американські спецслужби стежили за інтернет-користувачами і дипломатами по всьому світу, стало відомо на початку червня завдяки Едварду Сноуденом. Колишній співробітник ЦРУ і АНБ покинув США в травні і, за останніми даними, з кінця червня перебуває в транзитній зоні московського аеропорту Шереметьєво. Сноуден, щодо якого в США завели кримінальну справу, відправив запит про надання політичного притулку в декілька країн.

Зараз ви читаєте новину «Сноуден розкрив дані про співпрацю Microsoft зі спецслужбами США - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі