понеділок, 29 січня 2024 15:41

Силовики тиснуть на бізнес жорстокими методами радянських часів - ексголова "Нафтогазу" Коболєв

Силовики тиснуть на бізнес жорстокими методами радянських часів - ексголова "Нафтогазу" Коболєв
Ексочільник "Нафтогазу" висловився про переслідування бізнесу правоохоронними органами. Фото зі сторінки Андрія Коболєва у Facebook

Скарги бізнесу на правоохоронні органи останнім часом стали носити масовий характер. При цьому силовики діють жорстокими і несправедливими радянськими методами заради виконання замовлень, збагачення або просто заради хайпу. Про це заявив колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"За останній час всі ми стали свідками масових скарг бізнесу на тиск з боку правоохоронців. Затримання та суд над власником інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорем Мазепою зробив нерв більш публічним. За останній рік безліч разів доводилося спілкуватися зі стороною захисту в багатьох економічних справах, де відсутні хабарі, але підзахисним інкримінується нанесення збитків державі або третім особам. Всі справи мають різну фабулу, знаходяться на різних процесуальних стадіях, але мають і яскраво виражені спільні риси", - заявив Коболєв.

За його словами, спільними рисами таких справ є використання висновків експертів, зміна "правил гри" заднім числом, арешт та призначення застави непомірно великого розміру тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Силовикам необхідно заборонити вдиратись до бізнесу - Порошенко про "справу Мазепи"

Мета переслідування бізнесу може бути різною, вважає ексочільник "Нафтогазу".

"Хайп. Адже в соціальних мережах можна безкінечно звітувати про затримання, а потім кидати справу в довгу шухляду. Виконання замовлень. Арешт – це дієвий інструмент як виразно продемонструвати серйозність намірів опоненту в комерційній чи політичній суперечці. Так само як і відправити його за грати, щоб не плутався під ногами. Здирництво з метою вимагання заробітку. Думаю, тут пояснення не потрібні. Але найбільш дієвою та небезпечною для жертви є співпадіння всіх трьох перелічених вище", - зазначив Коболєв.

Він наголосив, що методи, якими діють правоохоронці, дуже схожі на практики радянських часів.

"Це продовження жорстоких і несправедливих радянських практик. З такими трюками будь-кого можна відправити у СІЗО. Бентежить, що такі методи застосовуватись саме зараз. У час великої війни з Росією. Так, війна є приводом для збільшення ролі силових структур та зменшення свобод громадян. Це війна і це логічно. Але вона точно не може бути виправданням для подібних дій в стилі брежнєвської епохи. Радянські методи правосуддя повертають нас у совок. Крокуючи вперед, неможливо дивитися назад. Так можна зламати щось дуже важливе", - застеріг Коболєв.

18 січня засновника та гендиректора інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали на пункті "Шегені" україно-польського кордону, коли він їхав на Всесвітній економічний форум у Давосі. Того ж дня правоохоронці влаштували обшуки в компанії Concorde Capital, вибивши двері. Приводом для затримання та обшуків стало придбання земельних ділянок у 2007-2008 роках. При цьому в компаніях Мазепи вважають, що провадження проти нього – це тиск за його відстоювання інтересів бізнесу.

19 січня суд присудив бізнесмену утримання під вартою або заставу в понад 300 млн. А в ніч на 22 січня раптово згорів заміський будинок Ігоря Мазепи.

Зараз ви читаєте новину «Силовики тиснуть на бізнес жорстокими методами радянських часів - ексголова "Нафтогазу" Коболєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі