вівторок, 18 червня 2024 16:20

У Польщі стали більш негативно ставитися до біженців з України: які причини

У Польщі стали більш негативно ставитися до біженців з України: які причини
У Польщі стали більш негативно ставитися до біженців з України. Фото: колаж 24 каналу

У Польщі зросла кількість людей, що стали більше негативно ставитися до біженців з України.

Серед основних причин - претензії на соціальні виплати та відсутність вдячності за допомогу полякам з боку українців. Про це пише польське видання Rzeczpospolita, покликаючись на дані опитування "Соціальне сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської та української держави".

Так, у дослідженні вказано, що 31% поляків вважають, що їхня країна зобов'язана допомагати українцям, хоч у січні 2023 року таких було 62% польських респондентів. Ще 43% опитаних кажуть, що швидше треба допомогти, аніж не треба. 19% поляків висловилися проти надання допомоги українцям.

Окрім цього, лише 7% респондентів позитивно оцінюють відносини Польщі з президентом України Володимиром Зеленським. Своєю чергою 18% сприймають такі відносини категорично негативно.

Щодо повернення українців додому, то 61% поляків хочуть, аби українці повернулися на свою батьківщину по завершенні війни з Росією. 23% вважають, що вони можуть залишитися у Польщі, а 17% поляків не проти прийняти біженців з України та поселити в себе, хоча трохи більше як рік тому таких було 37%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка "Бріджертонів" зустрілась з українськими біженцями у Польщі: фото

Серед причин, чому в поляків зменшилася симпатія до українців, є бажання українців мати такі ж права, як і поляки, відсутність вдячності за допомогу, претензії на соціальні виплати, йдеться в опитуванні.

Також респонденти вказали на "східну ментальність, радянську культуру", яка проявляється у відсутності турботи про спільне благо.

Утім, це не привід для паніки, переконаний науковець, керівник Ягеллонського центру міграційних досліджень Ян Бжозовський.

За його словами, польська влада повинна якнайшвидше розробити та впровадити міграційну стратегію для країни.

"Я вірю, що частина українців, які перебувають у Польщі чи країнах ЄС, переймуть наші принципи мислення про державу, громаду і пристосуються до них, а частина перенесе їх у свою країну. І це буде позитивно", - резюмував вчений.

У Польщі з 1 липня 2024 року зміняться умови надання допомоги біженцям з України.

Термін дії тимчасового захисту для українців продовжено до 30 вересня 2025 року.

Це рішення дасть змогу українцям продовжувати користуватися медичними послугами, отримувати сімейні і соціальні виплати, а також залишатися у колективних закладах розміщення.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі стали більш негативно ставитися до біженців з України: які причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі